Meppeler kandidaten voor de Tweede Kamer: Erik van Eldik

Meppel - Op de kandidatenlijst voor de verkiezingen voor de leden van de Tweede Kamer staan in totaal zes inwoners van Meppel. Tot aan de verkiezingen op woensdag 15 maart stelt de Meppeler Courant ze aan de kiezers voor; vandaag deel 6.

1 Waarom heeft u zich bij Nieuwe Wegen aangesloten? Lijkt een sprong in het diepe met een nieuwe partij.
Toen Jacques Monasch in november uittrad uit de PvdA, begreep ik zijn argumentatie. Ik heb mijn sympathie voor hem in een mailtje laten weten. De consequentie was dat ik een reactie terugkreeg met de vraag of ik zin had om Kamerlid te worden. Ik vind: als je ergens iets van vindt en je kunt iets doen, moet je dat ook doen.

2 Als u één wet/regel mag invoeren of wijzigen, welke kiest u en waarom?
Het terugdringen van de bureaucratie. In de zorg gaat éénderde van het geld verloren aan regelingen en controles is uit een recent onderzoek gebleken. We lijden aan beleidsverslaving en controlefetisjisme.

3 Wat kunt u in Den Haag voor Meppel en Drenthe betekenen?
Bij mensen onder de aandacht brengen dat Nederland groter is dan de Randstad. Er wordt ontzettend veel geld uitgegeven aan de aanleg van wegen in de Randstad. Daarvoor hebben ze mensen nodig hier vandaan die met hun handen kunnen werken. Vervolgens staan die mensen in hun eigen tijd in de file, want de A28 of A6 verbreden, ho maar. 

4 In jullie verkiezingsprogramma staat: ‘Mensenhandelaren schakelen we desnoods met geweld uit.’ Dat is wel een heel nieuwe weg.
Het programma wordt geschreven door de kandidaat-kamerleden zelf, niet door een commissie. Het voordeel daarvan is dat je voorbeelden krijgt uit de praktijk, het nadeel dat je soms met wat ongecultiveerd taalgebruik te maken krijgt. Wat hier wordt bedoeld is: hou eens op met dat geklets, doe er wat aan. Persoonlijk had ik de woorden iets anders gekozen. 

5 Gaat Nieuwe Wegen een zetel halen?
We gaan het woensdag beleven. Ik heb er zorgen over, omdat kleine partijen veel problemen hebben aandacht te krijgen in de landelijke media. Ik snap dat er een keuzemoment is, maar het is niet voor niets dat er zoveel partijen meedoen aan de verkiezingen. Dat is een signaal uit de samenleving dat je niet kunt negeren.