Keet vervangt touringcar als stemlokaal

Meppel - De drie hebben zich comfortabel geïnstalleerd: kacheltje aan, een plastic zeiltje om de benen tegen de tocht en de koffie pruttelt. Het mobiele stemlokaal bij het station is misschien wel het meest knusse van alle stembureaus in Meppel.

Jarenlang stond er tijdens verkiezingen een autobus bij het station, die dienst deed als stemlocatie. Dat was krap. Mensen moesten langs elkaar heen wringen om hun stem uit te brengen. De blauwe schaftkeet is wat dat betreft een hele verbetering. 

Het mobiele stemlokaal is al vanaf 5.30 uur open en rond 8.15 uur hadden reeds 110 mensen hun stem uitgebracht. Dat is veel meer dan tijdens de verkiezingen voor de Provinciale Staten in 2015. Toen hadden rond dat tijdstip pas 44 kiesgerechtigden hun stem uitgebracht. 

De keet staat er nog tot 9.30 uur. Dan is het even pauze voor de drie leden van het stembureau. Van 16.00 uur tot 21.00 uur kunnen forensen opnieuw hun stem uitbrengen in het mobiele lokaal bij het NS Station. De praktijk wijst uit dat de meeste mensen in de avonduren de mobiele 'stembus' bezoeken.