PVV is de winnaar bij lokale scholierenverkiezingen

Meppel - De politieke activiteiten van het Drenthe College van afgelopen week werden dinsdagavond afgesloten in het DC Servicestation aan de Hoofdstraat. De uitslag was opvallend. Maar liefst 29 procent stemde PVV.

Studenten en docenten kwamen bijeen om op de laatste avond voor de verkiezingen de resultaten van het project te bespreken. Ook enkele raadsleden en burgemeester Korteland namen de moeite een kijkje te nemen.

Onderdeel van de avond was de uitslag van de Meppeler scholierenverkiezingen. Op woensdag 8 maart konden 472 studenten van het Drenthe College hun stem uitbrengen in het onderwijsgebouw aan de Ambachtsweg. 205 Van hen maakten gebruik van deze mogelijkheid. Eén stem was blanco, één ongeldig.

De uitslag was opvallend. Maar liefst 29 procent stemde PVV, totaal niet in lijn met het landelijke beeld. ProDemos, het ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’ en verantwoordelijk voor de landelijke verkiezingen onder leerlingen van het voortgezet onderwijs en mbo, maakte gisteren bekend dat van de scholieren 13 procent op de partij van Geert Wilders stemde. GroenLinks is hier met 19 procent de winnaar.

De partij van lijsttrekker Jesse Klaver moet het in Meppel met een derde plaats (12 procent) doen. Tussen de PVV en GroenLinks nestelt zich de VVD met 13 procent.

Uitslag

Docent burgerschap René Griesel van het Drenthe College maakte de uitslag bekend. Hij schetste een beeld van de dag van de scholierenverkiezingen op zijn school een week geleden. ‘Toen om 10.00 uur nog maar 10 procent gestemd had, heb ik de docenten gevraagd de boel nog eens extra te motiveren,’ aldus Griesel. Uiteindelijk was de opkomst aan het eind van de dag 43 procent. Ook trof Griesel een grote groep leerlingen die aangaven ‘écht niet te weten’ op wie ze hun stem moesten uitbrengen. ‘Het geeft aan dat de activiteiten op het Servicepunt en aan de Ambachtsweg hartstikke belangrijk zijn.’

Het DC Servicestation in de Hoofdstraat is een centrale plek waar verbinding tussen onderwijs en samenleving tot stand komt. Bedrijfsleider Casper Gijsberts vond het politiek café van de afgelopen week een succes. Voor winkelend publiek was er onder meer de gelegenheid de stemwijzer in te vullen. Gisteravond werden diverse politieke standpunten in een goede sfeer met elkaar uitgewisseld. Gijsberts: ‘Laat het een aftrap zijn voor goede verkiezingen. Leve de democratie.’