Bollenbank voor wilde narcis

Staphorst – Ieder jaar in maart geven wilde narcissen weer kleur aan veel tuinen in Staphorst en Rouveen. De gemeente Staphorst is één van de weinige plekken in Nederland waar deze soort nog te vinden is.

Om te voorkomen deze soort uit de tuinen verdwijnt, richtten Landschap Overijssel, de Natuurbeschermingsvereniging IJhorst-Staphorst e.o  en de gemeente Staphorst een bollenbank op. 

In de bollenbank kunnen bollen, waar bij de herinrichting van tuinen geen plek meer voor is, tijdelijk worden opgeslagen om deze later op een andere geschikte locatie weer een plaats te geven. Zo wordt voorkomen dat bollen verloren gaan. Ook wordt binnen de bollenbank geëxperimenteerd met het vermeerderen van bollen en het opkweken van narcissen uit zaad. 

Het aantal bollen in de bollenbank is op dit moment nog laag, maar op termijn komen er naar verwachting steeds meer bollen beschikbaar. Zo kunnen bewoners met een daarvoor geschikte tuin de bollen een nieuwe plek geven en kan de soort aan de streek weer de prominente plek in het straatbeeld in gaan nemen. Iets waar ook de gemeente Staphorst zich sterk voor maakt, onder andere door bij het beheer van bermen, waar de wilde narcissen nog spaarzaam groeien, rekening te houden met de soort.

Van oorsprong groeide de wilde narcis in Overijssel in beekdalen en aan de randen van veengebieden. Omdat de lichtgele bloemen al vroeg in het voorjaar bloeien, werd de plant in het verleden vaak uitgestoken om vervolgens in de tuin te worden aangeplant. Op de oorspronkelijke groeiplaatsen is de soort tegenwoordig verdwenen, maar in tuinen in de regio komt de wilde narcis nog voor. Ook in de tuinen staat de soort echter steeds meer onder druk. Door herinrichting en modernisering van tuinen en erven, en de opkomst van steeds meer gekweekte populairdere varianten, verdwijnt de wilde narcis. De opgerichte bollenbank moet ervoor zorgen dat de soort voor de streek behouden blijft.

 


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!