Zorggroep werkt mee aan nieuwe ziekenhuis Meppel

Meppel - Isala Diaconessenhuis legt in het ontwerp van de nieuwbouw van het ziekenhuis de nadruk op de ouderengeneeskunde. Het nieuwe ziekenhuis verrijst op de plaats waar vroeger De Schiphorst stond.

Dat het nieuwe ziekenhuis er komt, is een feit, zegt Peter Visch van Zorggroep Noorderboog. Deze instelling is vertegenwoordigd in een stuurgroep die de nieuwbouw voorbereidt.

Afbraak Reggersoord

Zorggroep Noorderboog, ontstaan uit de fusie van De Stouwe en Noorderboog (onder andere Reggersoord en De Schiphorst) denkt actief mee hoeveel bedden er in het nieuwe ziekenhuis nodig zijn. Dit heeft te maken met de voorgenomen afbraak van Reggersoord waar oudere patiënten revalideren. De sloop van het hoge gebouw uiterlijk in 2020 is notarieel vastgelegd.

Zorggroep Noorderboog heeft nu in Reggersoord veertig bedden beschikbaar voor de revalidatie van oudere patiënten. Deze capaciteit wordt meegenomen in het nieuwe ziekenhuis. Deze koers is afgesproken met de raad van bestuur van Isala.

Naast de bedden voor revalidatie zijn er 26 eenpersoonskamers voor bewoners die langdurige zorg nodig hebben. Voor deze categorie bewoners gaat de Zorggroep bekijken waar zij het beste kunnen worden gehuisvest. Gedacht wordt aan de bouw van een nieuwe unit of huisvesting in een bestaand verzorgingshuis, aldus Huub Rommers van de raad van bestuur van Zorggroep Noorderboog.

Opvang

In totaal 22 bewoners die voorheen in Reggersoord verbleven, wonen nu in eenpersoonskamers in Het Anker, het voormalige ABC. Zorggroep Noorderboog wil intensiever samenwerken met de huisartsen. Als het voor ouderen met medische klachten niet verantwoord is thuis te blijven dan staat Noorderboog klaar voor de opvang. De Zorggroep kan volgens Huub Rommers op dat moment wellicht een betere plek zijn voor ouderen dan het ziekenhuis.

De voorzitter van de raad van bestuur van Zorggroep Noorderboog Peter Visch neemt binnenkort na zes jaar afscheid. Na de fusie tussen De Stouwe en Noorderboog is een nieuwe organisatie tot stand gekomen die het beste van beide culturen bijeen heeft gebracht. ‘Onze huizen zijn voor de bewoners geen treurige oorden,’ zegt Visch. ‘Mensen om hen heen vallen weg, het lijf laat je in de steek en als je pech hebt, doof je ook geestelijk wat uit. Dat geeft verdriet, maar er is in onze huizen ook veel plezier.’