Plannen voor hotel en museum in schoolgebouwen

Meppel - Als het aan de Gieterse ondernemer en investeerder Patrick Driessen (45) ligt, is Meppel over enkele jaren zowel een nieuw hotel als een Stedelijk Museum rijker.

Driessen wil een bod doen op het voormalige schoolgebouw van Stad en Esch aan het Zuideinde en er het South End Hotel onderbrengen. Hij heeft voor dit ambitieuze plan inmiddels investeerders en exploitanten gevonden.

Om de hotelgasten een slecht-weer-accommodatie aan te bieden, is een werkgroep bezig met de voorbereidingen van het Stedelijk Museum Meppel in de voormalige technische school op de hoek van Randweg en Werkhorst. In de werkgroep hebben naast Patrick Driessen, Henrico ten Brink en Henk Keur jr. zitting. Het drietal heeft inmiddels twee keer gesproken met wethouder Henk ten Hulscher. De gedachte is dat de gemeente het pand, dat gemeentelijk eigendom is, inbrengt. 

Voor het museumproject probeert Driessen nu investeerders te vinden. Met de verbouwing van de voormalige lagere technische school is een bedrag gemoeid van minstens acht miljoen euro. Dit is nodig voor onder meer de inrichting, klimaatbeheersing, veiligheid, isolatie en zonwering. Daar komen de investeringen voor de opbouw van een eigen kunstcollectie nog bovenop.

17,5 miljoen euro

De ingrijpende verbouw van het monumentale pand aan het Zuideinde en de naastliggende Zuiderschool vraagt volgens een eerste schatting in het hotelconcept van Driessen een investering van 17,5 miljoen euro. De gemeente heeft het oude schoolgebouw laten taxeren en Driessen gaat binnenkort een bod uitbrengen. Het is opvallend dat de ondernemer uit Giethoorn, die zichzelf als een aanjager en gangmaker van projecten beschouwt, buitenlandse investeerders enthousiast heeft gekregen.

De plannen voor het hotel en het museum hebben alles te maken met het toenemende toerisme naar Giethoorn. De verwachting is dat dit jaar de grens van anderhalf miljoen bezoekers wordt bereikt. Ze verblijven in hotels in de wijde omgeving.

Het South End Hotel wordt - als het plan doorgaat - ontwikkeld tot een 4- en 5 sterren hotel- en restaurantcomplex van ruim 10.000 m2 en telt 82 (bestaande bouw) tot 128 (nieuwbouw) luxe hotelsuites. De verwachting is dat meer dan vijftig procent van de hotelgasten uit het buitenland komt.

Een nieuwe trend is dat veel Zuid-Europeanen en Scandinaviërs naar deze omgeving komen als alternatief voor vakanties naar Turkije en Griekenland.