Hotel en museum zijn grote toeristische impulsen voor Meppel

Meppel - De aanpak van het South End Hotel in het voormalige schoolgebouw aan het Zuideinde kenmerkt zich door de visie dat een echt Meppeler hotel ook een extra bijdrage aan de lokale samenleving en het bedrijfsleven moet geven.

In een uitvoerige brochure presenteert 8P Capital, het bedrijf van de Gieterse ondernemer Patrick Driessen, het museumplan. Voor de concrete ontwerpen van zowel het hotel als het museum heeft hij Buro B & O van Arnoud Olie in de arm genomen.

Het wordt een spannende tijd voor 8P Capital dat binnenkort een bod bij de gemeente gaat uitbrengen. De eerste gesprekken met vertegenwoordigers van de gemeente Meppel deden zijn enthousiasme een beetje temperen. Wethouders en ambtenaren keken met enig argwaan tegen de miljoenen-investeringen aan en vonden het weinig realistisch dat per kamer aan restauratie- en bouwkosten 135.000 euro wordt berekend. Driessen heeft zich echter niet uit het veld laten slaan en is stug doorgegaan met de planontwikkeling. 'Ik wil mijn droom realiseren.' Hij heeft daarbij inmiddels veel ervaring opgedaan, want hij is als vastgoedontwikkelaar ook actief in onder andere Steenwijkerland, Urk en Lelystad.

Cocktail

Volgens de brochure van 8P Capital bezoeken de gasten het South End Hotel niet; zij beleven het. 'Een inspirerend nieuw lifestyle hotel- en horecacomplex met een cocktail van muziek, kunst, natuur, comfort, historie, luxe, wellness en culinair genieten: het goede leven in zijn oorsprong. De klassieke stijl van het RSG hoofdgebouw in combinatie met de Amsterdamse-School architectuur van de voormalige Zuiderschool laten het rijke verleden herleven.'

Volgens Driessen is het tijd dat Meppel zijn citymarketing op een andere leest schoeit. 'Meppel heeft zelf niet helemaal door hoe interessant de stad is voor de buitenlandse toeristen. Meppel wordt Klein Amsterdam genoemd dankzij de sfeer van grachten, ophaalbruggen, monumentale panden en pleinen. En niet alleen tijdens de Mokumdagen van Donderdag Meppeldag. De horeca hoeft niet bang te zijn voor de faciliteiten die het South End Hotel gaat bieden. Hotelgasten willen niet iedere avond in het eigen hotel blijven eten. Ze gaan op zoek naar de leuke eettentjes.'

8P Capital wijst erop dat de gemiddelde Chinese toerist 450 euro per dag uitgeeft tegen de 100 euro door de gemiddelde Nederlander. Met de komst van de buitenlandse bezoekers is er een uitdaging voor de Meppeler middenstand haar assortiment aan de kapitaalkrachtige nieuwe doelgroep aan te passen.

Brasserie

Driessen heeft meerdere malen het monumentale pand aan het Zuideinde bezocht en geïnspecteerd. Hij denkt aan tussen 82 tot 128 kamers waarvan 20 in de voormalige Zuiderschool en een nieuwe drie verdiepingen tellende aanbouw voor in totaal 40 hotelkamers. Het vrijstaande oude gymnastieklokaal krijgt een nieuwe bestemming tot ballroom voor feesten en vergaderingen.

Het binnenterrein, vernoemd naar oud-conrector Jan Postma, wordt overdekt en krijgt de bestemming brasserie. Het plafond daarvan kan worden geopend. Een deel van het binnenterrein wordt ingericht voor parkeren. Buren die aan het Beatrixplantsoen wonen, krijgen een stuk grond toegewezen ter verruiming van hun tuinen. Driessen wil de zolders intact laten en herinrichten tot suites. Het dak wordt aan de buitenkant vernieuwd, zodat de oude karakteristieke balken van binnen zichtbaar blijven. De aula krijgt de bestemming lounge en wijnbar.

Als het hotel- en horecacomplex volledig operationeel is, moeten er volgens 8P Capital 100 vaste banen zijn gecreëerd. Minimaal 30.000 overnachtingen van een tot drie personen per kamer bij een gemiddelde minimale bezetting van 70 procent levert 30.000 tot 60.000 hotelgasten per jaar op. Dat is goed voor een economische impuls van maximaal 27 miljoen euro per jaar.

Museum

Nederlandse kunst, moderne kunstvormen die interessant zijn voor een jeugdig publiek, street art, 3D art, culturele festivals, kunstworkshops, sculptures en horeca. Ziehier de ingrediënten voor het Stedelijk Museum Meppel. Daarin is ruimte opgenomen voor Kunsthuis Secretarie. Een uitzonderlijk, onderscheidend en vernieuwend internationaal kunstmuseum met daarbij kantoorruimte en faciliteiten voor startende ondernemers. De uitwerking van het museumcomplex wordt verzorgd door 8P Capital in samenwerking met Keur Vastgoed.

Wethouder Henk ten Hulscher heeft twee keer met de werkgroep die zich met de voorbereidingen bezighoudt om tafel gezeten. Ten Hulscher: 'Het hotel- en museumproject is een van de plannen die bij de gemeente zijn ingediend en worden nu ambtelijk bekeken. Voor het Zuideinde hebben we voor een marktbenadering gekozen. Er zijn enkele gegadigden die daar een project willen ontwikkelen. We willen een nette prijs en een invulling die past bij het historische karakter van het pand.'

De komst van een museum is een grote culturele impuls voor de hele regio en sluit aan bij de toeristische toekomstkansen die mede door de ontwikkeling van het South End Hotel concreet kunnen worden. Het museum kan volgens 8P Capital als uithangbord worden gebruikt om het merk 'Meppel' nationaal en internationaal te vermarkten. Met een schuin oog wordt gekeken naar het Museum voor Modern Realisme (Museum MORE) in Gorssel dat sinds begin 2015 is geopend en jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers trekt. De initiatiefnemers hopen op financiële steun van de provincie, omdat in het toeristisch beleidsplan ruimte is opgenomen voor een nieuwe publiekstrekker in Zuidwest Drenthe.