Pitstopdag trekt weer duizenden mensen

Nieuwleusen - Ronald ten Kate kan als manager van het Red Bull Honda team tevreden terugkijken op wederom een geslaagde Pitstopdag

Zaterdag werd de 16e editie gehoudend op het thuiscomplex aan de Rollecate, waar duizenden toeschouwers op afkwamen en genoten van al het motorische en sportieve spektakel. “Twee jaar geleden hadden we op een zonnige zaterdag absoluut het bezoekersrecord, maar bij deze editie kwam het wat laat op gang” weet Ten Kate.

IJskoud

“Ongetwijfeld zal dat met het frisse weer te maken hebben, want bij het opbouwen van de attracties was het nog ijskoud. Na elf uur kwam de gang er goed in en heeft iedereen kunnen genieten van de diverse optredens, de aanbiedingen en een rondgang door het hele complex. Daarin hebben we ook een aparte ruimte voor onze Red Bull rijders Nicky Hayden en Stefan Bradl geschapen met het oog op wat extra uitstraling. Mogelijk heeft het ontbreken van Michael van der Mark die vorig jaar nog voor ons reed, maar naar PATA Yamaha is overgestapt, voor iets minder aanloop gezorgd. Hoe het ook zij: ons raceteam wordt nog steeds intensief gevolgd. Deze aanloop is natuurlijk leuk en zo’n dag een week voor het belangrijkste evenement van het jaar wordt nog steeds gewaardeerd. Daar doe je het toch voor” aldus Ten Kate, die komend weekend veel verwacht van de Amerikaan en Duitser in Sallandse dienst.

Prolongeren

De realiteit is echter, dat Hayden en Bradl in de zes tot dusver gereden races tegenvallende scores lieten zien en allesbehalve een rol van betekenis spelen in de top van het klassement. Kawasaki, Ducati, Yamaha, Aprilia, BMW en zelfs MV Agusta staan nog voor de Honda-mannen geklasseerd dat als WK SBK-racemerk zelfs laatste staat op de ranglijst van fabrikanten. Hayden staat slechts 11e met 27 WK-punten in de stand, Bradl reed er 19 bij elkaar in Australië, Thailand en Spanje waardoor hij 12e in het klassement staat dat wordt aangevoerd door de oppermachtige Jonathan Rea met 145 WK-punten.

De ex-Ten Kate coureur won vijf van de zes races en lijkt regelrecht zijn titel te kunnen prolongeren. Ronald ten Kate heeft wel een verklaring voor de matige start. “Honda bracht een compleet nieuwe CBR1000RR Sportversie uit, maar die motoren kregen wij veel te laat binnen. Pas op 6 januari konden we erover beschikken en dat was te kort dag."

Achterstand

"Daarmee liepen we een flinke achterstand op en we hadden de blokken ook nog veel te kort op de thuisbasis. De realiteit was dat we qua set-up, tuning en testen teveel achter de feiten aanliepen. De wedstrijden waren al begonnen, maar we waren er nog niet klaar voor. We hebben in Hayden en Bradl hele ervaren rijders die vanuit de MotoGP zijn gekomen. Ze moeten zondermeer met de top mee kunnen strijden. Onlangs is ook nog in Spanje extra getest. Ik ben ervan overtuigd dat we komend weekend in Assen zeker stappen vooruit zullen maken. Ik hoop dat we richting het podium kunnen sturen en voor een kleine verrassing gaan zorgen. De start was matig, maar we moeten het vizier vooruit richten. Monteurs, tuners en team doen er alles aan om de aansluiting nu tot stand te brengen” aldus Ten Kate, die in de twee races (zaterdag en zondag om 13.00 uur) op een positieve ommekeer mikt.

Afgehaakt

In de WK Supersport is het Ten Kate raceteam na negen wereldtitels inmiddels afgehaakt. De simpele reden is dat Honda thans geen CBR600RR meer produceert en deze categorie dus niet meer als nieuw model wordt verkocht. Toch heeft de racestal in Ten Kate Racing Products veel ervaring en know how in juist deze 600 cc categorie. Vandaar dat de Yamaha van werknemer en coureur Manuel Wienen ook in deze afdeling wordt onderhouden.

“Deze afdeling kan zeker ook een ander merk sneller maken en vandaar dat Wienens exemplaar hier is getuned. Hij haalde al een knappe derde podiumplaats in de eerste OW Cupwegrace. Maar dat is uiteraard nationaal niveau. Nee, de WK Supersport 600 is even verleden tijd en heeft voor ons geen extra betekenis meer. Alle aandacht is op de 1000 cc Superbikes gericht. Met James Toseland hebben we daarin één wereldtitel behaald. Dit jaar moeten we van ver komen en de titel is ook ver uit zicht. Maar de aansluiting naar de top stap voor stap maken is wel de inzet. Ik reken erop dat we komend weekend op de TT-piste tot kleine verrassingen in staat zijn” aldus de Red Bull Honda teammanager.