Ondernemen in Meppel: Bart Lever
Door Bart Lever

Bouw je pensioen op in je bv?

Als je pensioen opbouwt in je eigen bv is het van belang dat je tijdig maatregelen neemt. Er is namelijk een nieuwe wet waardoor ondernemers die pensioen opbouwen in hun bv vóór 1 juli aanstaande in actie moeten komen.

Er moet daarbij ook een keuze worden gemaakt over hoe nou verder met het pensioen omdat fiscaal gezien er binnenkort geen pensioen meer mag worden opgebouwd in de eigen bv. De regels hiervan zijn best ingewikkeld en er zijn belangrijke deadlines die je niet mag missen. Het is daarom aan te raden om tijdig een pensioendeskundige hierover te raadplegen. Het gaat hierbij om het volgende.

Als je pensioen opbouwt in je eigen bv dan liggen de afspraken daarover vast in een zogenaamde ‘pensioenbrief’ of ‘pensioenovereenkomst’. Dit document moet vóór 1 juli 2017 worden aangepast. Vervolgens moet je een keuze gaan maken over het pensioen dat je in je bv hebt opgebouwd. 

Er zijn dan drie keuzes: bevriezen, omzetten en afkopen. Als je kiest voor omzetten en afkopen, moet je dit op tijd met een formulier melden aan de Belastingdienst. In sommige gevallen moet een (ex-)partner het formulier van de Belastingdienst ook ondertekenen. 

Er kunnen daarnaast ook gevolgen zijn voor je huwelijkse voorwaarden of je testament. Het is dan belangrijk om dit goed te bekijken en waar nodig aan te passen zodat alles op de best mogelijke wijze geregeld is.

Het is overigens altijd goed om regelmatig eens stil te staan bij de inhoud van je testament of je huwelijkse voorwaarden. In de loop der tijd kan er het een en ander veranderen in de wet of in je persoonlijke situatie waardoor de zaken nu beter geregeld kunnen worden dan toen mogelijk was.

Wil je meer weten hierover? Lees dan verder op www.lever.nl of kom bij mij langs voor een vrijblijvende bespreking van de mogelijkheden.