Lexis Loopcross Zuidwolde blijft groeien

Zuidwolde - Met net iets meer dan 200 deelnemers en mooie winnaars onder fraaie weersomstandigheden, is de Lexis Crossloop in Zuidwolde dit weekend prima verlopen.

Het was zaterdag de derde wedstrijd van het Loopcircuit De Wolden en deze telde opnieuw meer deelnemers dan in andere jaren. ‘Er zit echt groei in’, stelde Gertrud Struik namens de organisatie. ‘Mede dankzij het Loopcircuit.’

In het mooie bosgebied van de Falieberg en De Entekoele streden aardig wat jongeren om de prijzen in hun leeftijdscategorie. Opvallend was ook het aantal van twintig canicrossers: hardlopende baasjes, die met hun hond vijf kilometer aflegden. Dat waren er een paar meer dan vorig jaar.

Aantrekkelijk parcours

Voor Lammert Nienhuis uit Zuidwolde is het altijd weer genieten om met zijn hond Boris te lopen: ‘Het is een aantrekkelijk parcours met drie keer de Falieberg. dat maakt het extra aantrekkelijk.’ Met zijn jack russell ging hij niet voor de ereplaatsen, maar vooral voor het plezier en de ontspanning. ‘Met mijn hond lopen is super, ik vind het zonder zelfs gewoon saai. Je communiceert veel met het dier en hij kan zijn energie kwijt.’

Martin Luteijn beschrijft op Facebook zijn canicross met labrador Bente, die bij de start eerst nog weifelde en daarna een snelheid van 20 kilometer per uur ontwikkelde toen ze de andere honden zag rennen. Daarbij wist Martin dat hij dat in ieder geval niet zou volhouden en dat Bente niet wist hoe ver 5 kilometer was. ‘Dat is altijd een mooi spektakel. de honden staan vooraf te trillen om te kunnen starten. De loper moet vooral in het begin oppassen dat hij niet valt’, zegt Gertrud Struik.

Qua aantal deelnemers was de 5 kilometer duidelijk het hoofdnummer. De dames en heren moesten een slingerende ronde door de bossen afleggen, met start en finish bij camping De Entekoele. Bij de heren waren het drie jongelingen die de podiumplaatsen bemachtigden. Nick Marsman uit Ommen kwam in 18.19 minuten als eerste over de streep, op exact twintig seconden gevolgd door ‘thuisloper’ Dave Hulzebos. Tim Wissink van Asterix werd derde in 19.04. Bij de dames was Yvonne Meijer uit Witharen in 20.19 minuten de snelste, vóór Ilona Schra uit Hoogeveen (20.43) en Milou Lendfers uit Zuidwolde (21.41).

Niet echt spannend

Terwijl de tijden op de 5 kilometer een stukje sneller waren dan een jaar geleden, was het bij de 10 kilometer juist andersom. Daar werd nu harder gelopen door de toppers. Op de dubbele afstand werd het bij de mannen niet echt spannend, want winnaar Melchior van de Pol uit Apeldoorn was met zijn tijd van 37.51 minuten maar liefst 1.23 minuut sneller dan Maurits Hoonhorst uit Zwolle. Jannes Dolfing uit Westerbork deed er nog eens bijna veertig seconden langer over.

De Hoogeveense Eline Zomer legde bij de vrouwen beslag op de gouden plaats: in 45.25 minuten was ze 23 tellen sneller dan Antien van der Vegt uit Zuidwolde. Derde werd Christina Mulder uit Nieuwleusen, slechts twee seconden achter Antien.

Bij de canicrossers ging de hoofdprijs bij de mannen naar Team Bregje uit Wanneperveen in 20.18. Dennis Dekker uit Hoogeveen werd tweede op ruim een minuut en Martin Luteijn uit Zuidwolde liep met hond Bente naar de derde plaats. Bij de vrouwen won Monica Keers uit Meppel in 20.41 minuten. Haike Nillissen met Wolf uit Eelde werd tweede, Lisette Strijker uit Hoogeveen derde.

Uitslagen jeugd

Meisjes 6-9 jaar, over 1.250 meter: 1. Jade Schuitema, Kerkenveld, 4.46; 2. Floor Willems, Ommen, 5.08; 3. Marrelin Kleijn, Meppel, 5.22. Jongens 6-9 jaar: 1. Sacha van Lubek, Hoogeveen, 4.32; 2. Mika Keizer, Ruinerwold, 4.33; 3. Silvan Luning, Ruinen, 4.57. Meisjes 12-15 jaar, over 2.500 meter: 1. Kike Velting, Dalen, 9.13; 2. Esmee Vis, Wezep, 9.36; 3. Tabitha Zeeman, Emmen, 9.56. Jongens 2.500 meter: 1. Milan Linthorst, Hoogeveen, 8.33; 2. Kyle Inwards, Assen, 9.33; 3. Sebastiaan Nagtegaal, Zuidwolde, 11.38.