Ondernemen in Meppel: Bart Lever
Door Bart Lever

Nog een bv? Wat moet je ermee?

Regelmatig hoor ik de opmerking ‘Eén bv is geen bv’. Hieronder geef ik drie goede redenen waarom het vaak beter is om twee of meer bv’s tegelijk op te richten als je besluit om te gaan ondernemen in een bv-vorm.

Voor veel ondernemers kan het oprichten van meerdere bv’s, een holding én een werkmaatschappij, vaak heel interessant zijn.

Ten eerste: het biedt een betere bescherming bij faillissement. Van je bv’s gaat alleen de werkmaatschappij de risicovolle verplichtingen aan. Bij een faillissement van deze werkmaatschappij is het vermogen dat in de holding-bv zit in principe nog veilig. Zonder zo’n holding-bv behoren alle vermogensbestanddelen tot één bv en is het hele vermogen daarvan risicodragend.

Ten tweede: het levert flinke belastingvoordelen op. Als je behalve een werkmaatschappij een holding hebt, heb je recht op belastingvoordelen. Neem bijvoorbeeld de ‘deelnemingsvrijstelling’. Daarmee kun je het betalen van je belastingen uitstellen.

Ten derde: samenwerken of overdragen is gemakkelijker. Als je een holding-bv hebt, kun je je bedrijf makkelijker overdragen of met anderen samenwerken. In je werkmaatschappij-bv zitten namelijk alleen de bezittingen en verplichtingen die noodzakelijk zijn voor je bedrijf. In je holding-bv bevinden zich de eventuele extra reserves en persoonlijke verplichtingen. Denk aan een hypotheek van de bv of een pensioenverplichting. Pensioen- en hypotheekverplichtingen kun je beter niet in de bv hebben waarin je samenwerkt of die je wilt verkopen.

Wil je bij verkoop of als je gaat samenwerken, alsnog gaan schuiven met de inhoud van je bv’s, dan moet je dat op het laatste moment regelen. Dat geeft stress en het kost tijd. Daarnaast kan het ingewikkeld zijn en kosten en belastingnadelen met zich meebrengen. Allemaal nadelen die je had kunnen voorkomen met een holding-bv erbij. 

Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees dan verder op www.lever.nl of kom bij mij langs voor een vrijblijvende bespreking van de mogelijkheden.