'Dag boeket, dag bloemen, dag Fleur'

Meppel/Staphorst - Meer dan duizend mensen hebben vanavond in Meppel meegelopen met de stille tocht voor Fleur Bloemen. Op deze manier wil de organisatie een statement maken tegen pesten.

'De stille tocht was heel warm, heel ingetogen. Het was zoals een stille tocht hoort te zijn', aldus organisator Henk van Veen na afloop.

De pers is massaal uitgerukt naar Meppel. Meerdere cameraploegen schijnen met hun lampen over de wandelende menigte. Janet van Veen, de vrouw Henk van Veen, opent klokslag zeven uur het woord op het podium. Zij draagt het gedicht voor, waarmee Fleur in 2010 een poëziewedstrijd won. 'Deze tocht wordt geen tocht met open vuur, maar wordt een bloementocht', vertelt ze nadat ze het gedicht heeft voorgedragen.

Na haar spreekt burgemeester Jan Westmaas van Meppel. 'We laten hand in hand iets van ons horen door hier stil te staan. Over enkele minuten lopen we een stille tocht. Een tocht die we liever niet zouden lopen.' Hij hoopt dat mensen stil blijven staan bij pesten. 'Pesten brengt kerven aan in de ziel van een ander.'

Anis Jadib, PvdA-raadslid van de gemeente, schreef een gedicht op Facebook over Fleur. Hij haakt in op de gevaren van social media. 'Op social media kun je makkelijk woorden roepen als je iemand niet ziet. Het is belangrijk daarover te praten met elkaar. Niet alleen nu, niet alleen morgen, maar altijd.'

Na de toespraken begint de stoet aan de stille tocht. De familie voorop, vrienden en kennissen erachteraan. Het enige geluid dat klinkt is dat van schoenzolen op klinkers. Tussendoor hoor je de wind en zo nu en dan ontploft er ergens een te vroeg afgeschoten vuurpijl. De stoet die door de straten van de Meppeler binnenstad trekt, is enkele honderd meters lang. Bij terugkomst op het Kerkplein leggen de meeste deelnemers een bloem neer op de betonnen bank. De stapel bloemen groeit gestaag en langzaam ontstaat er een monument.

Als het Kerkplein weer gevuld is, betreedt Janet van Veen weer het podium. Ze raakt geëmotioneerd bij de laatste zinnen die ze voordraagt. 'Mijn bloem knalt vandaag. Dag boeket, dag bloemen, dag Fleur', zegt ze met trillende stem. Burgemeester Joop Alssema van Staphorst beëindigt de stille tocht. Hij noemt pesten 'geestelijk zinloos geweld'. Alssema hoopt dat de boodschap zich als een olievlek verspreidt.