Staphorst in ban NK-wegraces op De Tippe

Staphorst - De AMBC Staphorst tekent maandag voor de organisatie van de zogenaamde 'Pinksterraces nieuwe stijl'.

Dat betekent dat er geen twee racedagen rondom Pinksteren meer zijn gepland, zoals in het verleden, maar dat op maandag alleen coureurs in actie komen op het asfalt van evenemententerrein De Tippe.

Aangepast

Hoewel er gescheiden competities zijn van de RAP Holland (NK-minibike) en de SOBW (NK 50 cc oftewel brommerwegraces) komt uit beide reeksen een aantal klassen als primeur aan de start op de piste, die daarvoor speciaal wordt aangepast. De Tippe biedt in de ogen van de AMBC-wegracecommissie namelijk wel mogelijkheden om zowel minibikes als 50 cc-racers op hetzelfde circuit te laten rijden. De lay-out wordt aangepast , maar voor beide NK-reeksen op een compactere baan ziet men hier toch voldoende uitdaging voor de NK-strijd. Mogelijk biedt dit ook kansen om in de toekomst meer samen te werken tussen beide organisaties.

Vanuit de RAP Holland zijn maandag drie NK-klassen in Staphorst actief: de Junioren A (oud en standaard), de oudere jeugdklasse Junioren B en ten slotte de combiklasse Open 40/Open 50. In de Junioren A oude stijl heeft de club een lokale held in de persoon van Kiyano Veijer, die tot nu toe al zijn zes NK-races won en ongeslagen de ranglijst aanvoert. In die klasse is ook clublid Ivar Wesselink actief. In de Junioren B wordt gerekend op succes voor Jayant Choté, terwijl in de Open 40 Damian Boessenkool ook erg sterk op dreef is en tot nu toe ongeslagen is.

Lobby

Vanuit de SOBW zijn ook drie klassen op het lokale asfalt actief: de topklasse Expi, de Yamaha R125 Cup en de speciale Puch-klasse. De snelste NK 50 cc Expiklasse heeft amper nog deelnemers aan de start, maar de AMBC telde in het verleden diverse coureurs in deze klasse. Door een speciale lobby hoopt men die oud-helden toch weer aan de start te krijgen.

De Yamaha R125 Cup (met coureurs op allemaal identieke motoren) wordt ondersteund door Yamaha-dealer Gebben Motoren, die naast B+B Personeelsdiensten ook evenementensponsor is naast de onlangs zes gecontracteerde hoofdsponsoren. De derde NK-klasse is de Puch-automaatklasse, waarvoor met name vanuit Zuid-Nederland flinke belangstelling bestaat.

De Staphorster club had ook graag de Molenaar NSF100 Cup aan de start gehad, temeer daar ook drie clubleden (Fokkert, Boessenkool en Smits) met de besten meesturen. Het oude circuit bleek in de ogen van Molenaar daarvoor niet geschikt. Ondanks de nieuwe lay-out kon de AMBC nog niet op clementie rekenen om deze klasse van geselecteerd talent aan de start te krijgen.

Gratis

Het publiek kan pinkstermaandag gratis naar binnen en rondom het complex staan diverse AMBC-standjes voor een hapje en drankje. De jongste jeugd kan zich vermaken op springkussens en er draait ook een minikermismolen. Mogelijk kan ook op een afgesloten parcours op lichte quads worden gereden. De route naar de piste is met pijlen aangegeven en in de buurt kan gratis worden geparkeerd.