Veijer en Dunnik blijken klasse apart bij pinksterraces

Staphorst - Pure promotie voor de motorsport: zo kan het AMBC-pinksterevenement dat op De Tippe werd verreden zonder meer in de annalen worden opgenomen.

De 24e editie was compleet anders van opzet omdat een aantal klassen van de RAP Holland (NK pocketbike) en de SOBW (NK 50 cc-wegraces) waren samengevoegd, om zo de jeugdige motorsport in Nederland een nieuwe impuls te geven.

Vier klassen van de RAP en drie klassen van de SOBW gingen pinkstermaandag van start op een piste die in twee trajecten met een nieuwe lay-out was ingedeeld. Op de compacte minibaan stuurden de jongste minibikers, terwijl op de tweemaal zo grote omloop drie dubbele SOBW-races van start gingen. In die laatste klassen was de zogenaamde ‘Staphorst Open’ het spektakelstuk van de dag, met ook twee regiocoureurs in een hoofdrol.

Lokale helden

De eerste race werd weliswaar een prooi voor Scott Deroue uit Nijkerkerveen, maar de lokale helden Rick Dunnik en Collin Veijer streden in diens kielzog als aan touwtjes mee om de zege. Halverwege leek dat Veijer zelfs even te lukken, toen hij als koploper doorkwam en massaal aanmoedigingen ontving. Totdat achterblijvers zichtbaar roet in het eten strooiden. Deroue kwam getruukt langszij, terwijl Rick Dunnik in de laatste chicane voor de finish erg laat remmend zijn jongere clubgenoot weer voorbijkwam. Op slechts 0,837 en 1,243 seconde achter Deroue werden Dunnik en Veijer als nummer 2 en 3 afgevlagd. Vierde man Ruitenberg moest zelfs 49 tellen toegeven op dit trio, dat overigens op drie verschillende machines in actie kwam. Deroue acteerde als WK Supersport 300-koploper op de speciale viertakt Ohvale, terwijl Dunnik op de Expiracer en Veijer op zijn Italiaanse CS mini-GP-racer meereed.

Dagzege

Race 2 leverde aanvankelijk wederom hetzelfde plaatje op, totdat Deroue in de vijftiende ronde moest afhaken, waarna Collin Veijer en Rick Dunnik onderling moesten uitmaken wie met de dagzege aan de haal zou gaan. Zonder enige angst vloog de pas 12-jarige Veijer over de piste waarop hij net als in race 1 de snelste ronde draaide. Dunnik kwam op 5,105 seconde als tweede man aan de meet, met derde man Boes pas op 54 tellen in de achtervolging. De dagzege ging derhalve naar Collin Veijer. ‘In race 1 heb ik een paar fouten gemaakt, maar het was mijn focus om in race 2 toe te slaan. Dat is gelukt en daarom ben ik blij met de dagzege op mijn thuiscomplex. Maar dit was wel een tussendoortje en dit resultaat telt ook niet mee voor de NK-ranglijst’, aldus Veijer, die ook dit jaar de Italiaanse CIV-strijd voorrang geeft en daarin een knappe tweede plaats in de tussenstand inneemt achter kopman Natali.

Op forse achterstand incasseerden pinkstermaandag Sebastian Jonker uit Rouveen en Reinier Beens uit Genemuiden ook nog enige punten, terwijl de AMBC-gastrijders Coster, Brinkman, Bloemert en Compagner door machinepech hun thuisoptreden in duigen zagen vallen. De SOBW-Puchklasse werd een prooi voor de broers Sjoerd en Rienk van der Weide uit Wommels, die separaat dagwinnaar in de 50 en 70 cc werden. Colin Velthuizen won als gastrijder de Yamaha R125 Cup door twee zeges te noteren, beide malen gevolgd door Van den Broek en Bronkhorst.

Ongeslagen koploper

Op het mini-asfalt stegen, net als Dunnik en Veijer in de Staphorst Open, ook twee thuishelden boven zichzelf uit. Kiyano Veijer en Damian Boessenkool boekten eveneens twee racezeges in hun eigen pocketbikeklasse. Beide coureurs kwamen zelfs na drie wedstrijden (zes races) als ongeslagen koploper in de Junioren A en Open 40 aan de start, maar zo’n thuisevenement geeft dan toch extra spanning, zo was in het verleden meermalen gebleken.

Beide jonge rijders moesten in gecombineerde klassen van start, maar werden wel apart gehonoreerd met NK-punten in hun eigen raceklasse. De maximale 50 punten gingen dus naar Kiyano Veijer en Damian Boessenkool, die zichtbaar trots naar de hoogste trede mochten. Ook gastrijders Pascal Mussche en diens broer Arne mochten naar het podium in de Open 40/50 en dat gold ook voor clublid Jayant Choté, die de derde podiumplaats in de Junioren B behaalde. Ivar Wesselink reed naar twee zesde posities in de Junioren A standaard bij zijn NK-thuisdebuut.

Na afloop kon geconstateerd worden, dat samenwerking tussen RAP en SOBW kan resulteren in een mooi raceprogramma. Vele bekende coureurs en raceteams kwamen in Staphorst een kijkje nemen, waarbij zij diverse talentvolle opvolgers op termijn aan het werk zagen. Dat de AMBC meerdere talenten nu al op de hoogste treden zag staan, is prettig met het oog op de toekomst.