‘Geen turbines Punthorst!’

Staphorst – Staphorst wil onder strikte voorwaarden nieuwe windmolens toestaan, maar het provinciaal zoekgebied rondom Punthorst, waar Overijssel de turbines wil hebben, sluit de meerderheid van de gemeenteraad uit. Als ze al komen, dan niet daar.

De druk van de provincie is hoog. Het zuidelijk deel van Staphorst is zoekgebied als het gaat om windenergie. De provincie moet voor 2020 nog een stuk of drie a vier molens plaatsen om aan de afspraken met het Rijk te voldoen en dus kijkt de provincie naar de kleinste gemeente van Overijssel. 

Hier staan al drie turbines, die krijgen dubbel zoveel capaciteit, maar dat is nog steeds niet voldoende om de doelstelling te halen. Als Staphorst niet uit eigen beweging meewerkt, doet de provincie het zelf met een zogeheten Provinciaal Inpassingsplan (PIP). Dan heb je als gemeente het nakijken. Overijssel kan dat doen om doelstellingen te halen.

De minst beroerde oplossing is volgens B en W dat Staphorst meewerkt mee aan windenergie als er een zo breed mogelijk draagvlak is, geen overlast en de molens volledig (100 procent) coöperatief worden gebouwd en draaien. Niet een ondernemer die de winsten en subsidies in zijn zak steekt, maar de gemeenschap. De financiële opbrengst van de molens komt dan geheel in handen van de participerende burger(coöperatie)s binnen de gemeente Staphorst. Deze optie legde het college een paar weken geleden bij de gemeenteraad neer.

De meerderheid van de gemeenteraad is het daar mee eens. Gisteravond kwamen coalitiepartners ChristenUnie, SGP en CDA, een meerderheid, met een opmerkelijke wijziging op het collegevoorstel. Die toevoeging die er in komt te staan: niet in het zoekgebied en dat is nu juist de plek waar Overijssel ze wel wil hebben. In het zuidelijk deel van de gemeente Staphorst staan drie molens en er is absoluut geen draagvlak voor nieuwe exemplaren in dit gebied, ook omdat net over de gemeentegrens ook al acht turbines staan. Niet doen dus. Er moet een onderzoek komen waar de molens wél kunnen komen. Het zou kunnen in de Staatsbossen of elders, maar niet rondom Punthorst.

Het college van B en W vindt deze strenge eis een stap te ver. Als je het provinciale zoekgebied uitsluit, beperkt dat van tevoren het onderzoek wel enorm. De drie partijen hielden gisteravond voet bij stuk: niet in Staphorst-Zuid met daarbij de andere eisen: volledig coöperatief, geen overlast en veel draagvlak onder de bevolking. Gemeentebelangen en Liberaal Netwerk zijn het hier niet mee eens. Volgens raadslid en oud-wethouder Jan Talen wordt een Provinciaal Inpassingsplan, dus dat de provincie eigenmachtig besluit dat en waar er molens komen, op deze manier veel groter. De eisen die Staphorst stelt zijn nauwelijks in te willigen. Honderd procent participatie bestaat volgens Talen en Alfred Stegeman van Gemeentebelangen niet.

De PvdA wil het houden bij de huidige drie molens die al een opwaardering krijgen. Volgens raadslid Bé Veen gaat de provincie echt geen molens plaatsen als de bevolking daar faliekant tegen is. Dat zou volgens hem al te dictatoriaal zijn. Volgens hem wordt de soep niet zo heet gegeten.