NoordWestGroep verwelkomt 500 bezoekers op open dag

Steenwijk - Ruim 500 mensen bezoeken zaterdag de open dag van de NoordWestGroep (NWG) in haar gebouw aan de Koematen.

Vooral familieleden van cliënten en medewerkers, maar ook opdrachtgevers en andere nieuwsgierige mensen uit de regio, nemen een kijkje in de productieruimtes en op het buitenterrein. Overal wordt volop gewerkt, zodat de bezoekers een goed beeld krijgen van hoe het leer- en ontwikkelingsbedrijf haar cliënten aan passend werk helpt. De Variant en het grafische bedrijf BinDingen, die in hetzelfde pand gevestigd zijn, haken bij de open dag aan.

'Je ziet nou eens een keer alles van dit bedrijf,' zegt Annet de Jong uit Tijnje. 'De mensen die hier werken zijn enthousiast en trots op wat ze doen.' Ze bezoekt samen met Babs Bos uit Heerenveen de open dag van de NWG, waar familieleden van hen werken. Babs Bos is ook onder de indruk: 'Ik heb meer waardering gekregen voor wat de mensen hier doen.' Uit de reacties van de beide vrouwen, blijkt dat de NWG slaagt in haar doelstelling van de open dag: familie en belangstellenden laten kennismaken met haar activiteiten.

Goed werk

Om 9:30 uur opent burgemeester Rob Bats de open dag door voor de ingang een kanon af te schieten. Hij bemoedigt: 'Ga door met uw goede werk!' Geïnteresseerd laat de burgervader zich vervolgens rondleiden door het gebouw. Net als veel kinderen na hem, legt hij in een skelter een racecircuit af. Tussen 10:00 een 16:00 is het de beurt aan de andere bezoekers om rond te kijken. Met een letterspel worden zij onderweg uitgedaagd overal goed notie van te nemen.

Jannine van Meerendonk legt uit hoe de NWG haar motto: 'Samen werken aan werk,' in de praktijk brengt. De communicatiemedewerker vertelt dat bij NWG mensen werken met diverse achtergronden. Naast de collega’s die vallen onder de oude Sociale Werkplaatsregeling, worden er ook veel diagnose- en reïntegratietrajecten gedaan in samenwerking met de Intergemeentelijke Sociale Dienst. Alle mensen die vanaf 2015 een uitkering aanvragen vallen onder de Participatiewet. ‘Deze mensen proberen we zo snel mogelijk weer zelf de regie over hun leven terug te geven, door ze te helpen met het vinden van passend werk. In het diagnosetraject observeren we iemands talenten en kijken we welke vaardigheden er nog bijgeleerd moeten worden, zodat ze een baan kunnen vinden die bij hen past. Op de afdelingen van NWG, maar ook in diverse Leer-/Werktrajecten bij ondernemers in de regio, krijgen mensen de kans om de nog ontbrekende competenties bij te leren.’

Lopende band

De diverse werkzaamheden die binnen de muren van de NWG, maar ook daarbuiten plaatsvinden zijn deze dag goed zichtbaar. Zo zien de bezoekers van de open dag mensen aan de lopende band van de bierafdeling staan. Op de assemblageafdeling van de DYKA wordt onder meer gedemonstreerd hoe je doucheputjes in elkaar zet. Bij de doppenafdeling van Kornelis werden volgens de werkleider vorig jaar maar liefst 8 miljoen doppen geproduceerd.

Buiten de muren van het NWG werken mensen bijvoorbeeld bij het Regionaal Textiel Sorteercentrum en het postbedrijf Cycloon. De medewerkers van Perron 3 trakteren de bezoekers onderweg op een broodje knakworst. Vanuit een hoogwerker van Borg, die bij werkzaamheden in de groenvoorziening kan worden gebruikt, kunnen belangstellenden een blik op het terrein werpen.

Cupcakes

In de afdeling van de Variant ruikt naar versgebakken cupcakes. De organisatie, die mensen met niet aangeboren hersenletsel begeleidt, laat bezoekers ervaren hoe het voelt als je bijvoorbeeld een beroerte hebt gehad. Dat wordt snel duidelijk als zij met een ovenhandschoen, staand op één been, hun naam op een bord proberen te schrijven. 'Best confronterend,' aldus Sjoukje Werkman, leidinggevende bij de Variant.

Ria de Lange uit Steenwijk is een cliënt van de NWG. Terwijl ze tussen de middag een broodje eet, vertelt ze over de ruim 40 jaar dat ze al bij de NWG werkt. 'Ik boor nu bij Eleq mantelklemmen voor straatlantaarns.' Een knappe prestatie, vooral omdat Ria slechtziend is. Op de open dag vermaakt ze zich prima. 'Ik vind het hartstikke leuk dat mensen belangstelling tonen.' De organisatie geeft ze een 'dik compliment.' De bezoekers, die aan het eind van de rondleiding worden beloond met een goodiebag, zullen daar zeker mee instemmen. Terecht ook bedankt directeur Gerrit van Hofwegen om 16:00 uur al de sponsoren, cliënten en medewerkers voor hun inzet. Samen kunnen zij terugkijken op een geslaagde open dag.
 


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!