Laatste bouwprojecten begonnen aan de Botter in Berggierslanden

Meppel – Veel kopers van nieuwbouwwoningen in Berggierslanden komen uit de wijk zelf. Zo verhuizen ook voor het nieuwste bouwproject aan de Botter een aantal eigenaren in dezelfde wijk Berggierslanden.

De toekomstige bewoners vierden donderdagmiddag de bouwstart van zestien woningen. BDP Ontwikkeling uit Zwolle bracht nog eens extra acht twee-onder-één-kappers aan de Botter op de markt.  

Op de plek waar de afgelopen vijf jaren de buurttuin Berggierslandengaarde lag, worden de komende bouwperiode acht 2-onder-1 kapwoningen gebouwd. Daarnaast is de bouw van tien rijwoningen begonnen. De fundamenten liggen al klaar. De laatste acht twee-onder-één- kappers die in de verkoop zijn gegaan bij makelaars Van Dorsten en Rob de Jong maken onderdeel uit van waarschijnlijk de laatste projectbouw in Berggierslanden. De schaarse bouwplekken in de bijna voltooide nieuwbouwwijk zijn overwegend vrije kavels.

Wijkwethouder Gert Stam complimenteerde de projectontwikkelaars en bouwers, die ook in zware economische tijden in Berggierslanden bleven geloven. ‘Het is een mooie wijk geworden en al bijna klaar. In de achter ons liggende crisistijd hielden de projectontwikkelaars en de gemeente Meppel vast aan de hoge kwaliteit van de architectuur en bouw,’ aldus Gert Stam.  Hij noemde de bouwplaats ‘een gedenkwaardige plek'. Op initiatief van buurtbewoners werd bijna vijf jaar geleden de Berggierslandengaarde geopend.  

Crisistijd 

Bouwfonds, de voorloper van BPD projectontwikkeling, stelde de grond beschikbaar - zolang de vraag naar nieuwbouwwoningen erg beperkt was -  en voor minimaal vijf jaar. De gapend lege percelen bouwgrond, die de nieuwbouwwijk in crisistijd kenmerkten, zijn halverwege 2017 nagenoeg opgevuld. Sinds er  overal in de Berggiersslanden weer werd gebouwd, staan ook kavels tussen de Botter en de Europalaan in de belangstelling. Dat betekende halverwege 2016 al het einde van de Berggierslandengaarde. Eén jaar later is de wijktuin een bouwplaats, waarop zestien woningen in de steigers staan. De aantrekkende woningmarkt zette de ontwikkelaar aan om het project bij te stellen. In eerste instantie zouden er aan de Botter vrijstaande huizen komen. Omdat de vraag naar rijwoningen groot is, werd op hetzelfde kaveldeel tien rijwoningen gebouwd in plaats van hooguit vijf vrijstaande woningen. Zowel de half-vrijstaande woningen als de tien rijwoningen krijgen een typisch steil dakverloop in de Amsterdamse Schoolstijl,’ vertelt Theodor Koenen,  ontwikkelingsmanager bij BPD.

Verhuizen

'De wijk is heel populair. Ook bestaande woningen worden goed verkocht,’ wist wethouder Stam. Daarop hees hij samen met de jongste toekomstige buurtkinderen de Berggierslanden-vlag. ‘De verkopers blijken regelmatig binnen hun wijk Berggierslanden te verhuizen,’ bevestigt makelaar Alberdine Heuvelman. Voor haar werkgever Van Dorsten Makelaars hield zij bij waar kopers van een huis in Berggierslanden vandaan verhuisden. Zoals de echtparen Bruining en Doldersum, die over pakweg een jaar de sleutels krijgen van een nieuwe woning aan de Botter. Zij konden hun vorige woning in Berggierslanden verkopen. ‘Maar we wilden niet weg uit de wijk. Het is een fijne wijk met veel groen, water en leuke mensen,' zegt Anita Bruining. 'Aan de Botter wordt net iets groter gebouwd met een mooie, diepe tuin. Boodschappen doen we in het opgeknapte winkelcentrum Koedijkslanden. Heel dichtbij. Dan kies je toch weer voor Berggierslanden.’ 

Aan de andere kant van de wijkvijver in de ruim twaalfhonderd woningen tellende wijk wonen Tamara en Patrick Doldersum. ‘Al bijna acht jaar en met veel plezier,’ zegt Tamara. ‘Berggierslanden kent een heel goede mix van bewoners. De Meppeler binnenstad is niet zo ver weg als mensen denken.’

‘We zijn in Meppel precies tussen onze werkgevers in komen wonen,’ beklemtoont Patrick Doldersum ‘Over de Europalaan rij je zo de oprit van de snelweg op naar je werk.’