Harm Vonckschool is nu historie

Berghuizen - Met het verhuizen van spullen naar de Arendsvleugel in Ruinerwold en de Prins Johan Frisoschool in Koekange, is vandaag definitief een einde gekomen aan het bestaan van de Harm Vonckschool in Berghuizen.

Gisteren al verlieten de overgebleven zestien leerlingen hun school per familiefiets om naar hun nieuwe school te rijden. De wegen scheidden op straat, want één fiets ging richting Koekange en twee anderen naar Ruinerwold. De leerlingen van groep 8 gaan sowieso naar het middelbaar onderwijs.

De sluiting van de school was onafwendbaar, want het aantal leerlingen lag onder de grens van 23. Met een dubbel gevoel draaide directeur Jaap Veltman de deur van de hoofdingang voor de laatste keer op slot. 'Het is niet anders', zei hij tot de aanwezigen, alvorens ook Jaap op de fiets stapte. Zijn toekomst ligt nu in Ruinerwold én Koekange, want Jaap is met ingang van het nieuwe schooljaar directeur van deze twee scholen. Bij de Prins Johan Friso vertrok directeur Roel van Faassen, die twee dagen in de week in Koekange werkte en twee dagen in Pesse bij cbs De Akker. Van Faassen ging met pensioen en maakte zo de weg rij voor Jaap Veltman.

Vanuit Berghuizen gaan elf leerlingen naar de Arendsvleugel in Ruinerwold, samen met leerkracht Femmy Hokse. Daarnaast gaan vijf leerlingen en twee leerkrachten – Hilde Roos en Sepkje Houwink - naar de Prins Johan Frisoschool in Koekange. Ze fietsten gistermorgen met weemoed weg uit Berghuizen. 'Ik vind het stom', was de reactie van een paar leerlingen, maar aan de andere kant beseffen ze ook dat een nieuwe en grotere school ook weer nieuwe kansen biedt op het maken van vriendjes en vriendinnetjes.

Officieel fuseert de Harm Vonckschool met de Arendsvleugel, maar in Berghuizen is het proces al begonnen over de toekomst van het schoolgebouw. Volgens wethouder Jan ten Kate hebben zich al meerdere gegadigden gemeld. Het gebouw is eigendom van de gemeente De Wolden. 'We hebben een taxatie laten doen, maar willen eerst weten wat het dorp zelf wil. In dat geval is niet altijd de hoogste prijs leidend. Het dorp heeft met nadruk een stem in de functie van het schoolgebouw, maar het is niet alleen het dorp dat beslist', aldus de wethouder. Om alle gegadigden een eerlijke kans te geven, gaat het pand in de openbare verkoop.

De sluiting biedt ook weer kansen, zoals voor Christina Bakker. Zij heeft het besluit genomen om als zelfstandige RT'er (Remedial Teaching) aan het werk te gaan. 'Ik was daar in 2011 al mee begonnen, maar ga daar nu vol voor', zegt ze in het wat rommelige schoolgebouw. Ze heeft er alle vertrouwen in. 'Remedial teaching is jaren geleden al wegbezuinigd bij de scholen, maar er is zeker voldoende vraag naar.' Ook de rest van het personeel heeft in het nieuwe schooljaar weer onderdak gevonden. Ilse van der Gun gaat aan het werk in Nijensleek, schoolschoonmaakster Annet Zantingh gaat aan het werk in Ruinerwold en conciërge Linda Wols gaat mee naar de Arendsvleugel.