Hoofdverdachte Meppeler drugsbende krijgt acht jaar celstraf

Meppel - De acht verdachten in de zaak Maggiora tegen de Meppeler drugsbende hoorden vandaag de straffen uitgesproken door de rechtbank. Hoofdverdachte Saied H. (34) werd veroordeeld tot 8 jaar cel.

De Meppeler was volgens de rechtbank tussen 2013 en september 2015 de leider van een bende die zich bezighield met de grootschalige handel in cocaïne en speed in Nederland, Duitsland en Zweden, maar ook van de import van cocaïne uit de Dominicaanse Republiek. Ook is hij veroordeeld voor het bezit van meerdere wapens.

Zijn rechterhand Ivo J., die bij de politie bijna veertig bekennende verklaringen aflegde is veroordeeld tot drie jaar cel. De rechtbank houdt rekening met zijn meewerkende houding en de gevolgen daarvan voor hem: hij wordt ernstig bedreigd en wordt beschermd door justitie. 'Hij heeft zijn leefomgeving moeten verlaten en kan daar misschien nooit meer terugkeren', aldus de rechtbank. 

'Tegenvaller'

Ook de gevolgen tijdens J.'s voorarrest waren groot. Daar werd eveneens gevreesd voor zijn leven, waardoor hij bijna de hele dag in zijn cel moest zitten. “Dit is door hem als extreem zwaar ervaren”, aldus de rechtbank. Gezien zijn grote rol die de 28-jarige J. uit Meppel in de zaak speelde - hij regelde heel veel voor hoofdverdachte Saied H. - was normaal gesproken een straf van zes jaar passend geweest, aldus de rechtbank. 

Dat daarvan maar de helft overblijft is volgens advocaat Evert Kuiters toch een tegenvaller. J. zat 13,5 maand in voorarrest en moet nu alsnog een flink aantal maanden terug de gevangenis in. 

Bendeleider

Tegen Saied H. was tien jaar geëist. De rechtbank vindt acht jaar een meer passende straf voor de bendeleider, die volgens het vonnis ‘welbewust koos voor de criminaliteit’.

H. is veroordeeld voor het importeren van 88 kilo cocaïne uit de Dominicaanse Republiek en het voorbereiden van een nieuw transport van vierhonderd kilo. Voor dat laatste is Ivo J. ook veroordeeld. Verder vindt de rechtbank de handel in coke en speed in Nederland, Duitsland en Zweden bewezen. Ook is hij veroordeeld voor het bezit van zes wapens, waaronder een kalasjnikov en twee mini-uzi’s, witwassen en het leidinggeven aan criminele organisatie.

Verder is H. veroordeeld voor bezit van een xtc-lab in 2013 bij seksclub De Boerderij in Kolderveense Bovenboer. Hoewel hij beweerde dat hij dat met Ivo J. samen runde, vindt de rechtbank bewezen dat hij dat samen met clubeigenaar Mel E. (34) uit Meppel deed. 

Lichtere straf seksclubeigenaar

E. ontkende dit tijdens de strafzaak. Hij zei van niks te weten. Hij is ook veroordeeld voor het bezit van één kogelpatroon, witwassen en lidmaatschap van een criminele organisatie. Voor betrokkenheid  bij de cocaïnehandel sprak de rechtbank hem vrij. Daardoor viel zijn straf een stuk lager uit dan de geëiste 3,5 jaar cel. De rechtbank veroordeelde hem tot één jaar.

Andere verdachten

Ook Meppeler Kamal A. (34) werd vrijgesproken van betrokkenheid bij de cokehandel vanuit de Dominicaanse Republiek. De rechtbank vindt wel dat bewezen is dat hij veelvuldig in speed handelde in Zweden. A. moet twee jaar de cel in.

Willem S. (43) uit Dronten moet voor zijn rol bij de cokehandel en de criminele organisatie drie jaar zitten. Pascal W. (44) uit Duitsland was betrokken bij een deel van de cocaïne-import. Hij kreeg tien maanden cel. 

Chauffeur Hassan H. die uit Zuid-Amerika geïmporteerde containers coke vanuit de haven van Antwerpen naar Nederland bracht, moet anderhalf jaar de cel in. De rechtbank gelooft dat de 53-jarige Almeerder wel degelijk wist dat hij cocaïne vervoerde en niet alleen kokosnoten, die als dekmantel in de containers zaten. Zelf zei H. in de rechtbank dat hij van niks wist.

De enige in grote drugszaak Maggiora die niet de gevangenis in hoeft, is de 25-jarige vriendin van Saied H. Tegen haar was acht maanden cel geëist voor witwassen, maar ze is veroordeeld tot 120 uur werkstraf en één maand voorwaardelijk. De vrouw profiteerde mee van illegale inkomsten van Saied H. (ADP)