Het Zand zit in financiële nood

Staphorst – Zorgspectrum Het Zand, onder andere eigenaar van De Berghorst in Staphorst, moet reorganiseren en bezuinigen door financiële tekorten. Hoeveel banen de reorganisatie kost, maakt Het Zand begin september bekend.

Zorgspectrum Het Zand heeft zorgcentra in Zwolle, Staphorst, Nieuwleusen, Wijhe en Heino. Bij de zorgorganisatie werken 600 mensen, verdeeld over vijf locaties in de hele regio, waaronder dus Staphorst. Het Zand leverde meer zorg dan verzekeraars vergoedden.

‘Dat kan onze organisatie financieel niet meer trekken. Dat betekent dat als er geen vergoeding tegenover staat, wij de zorg ook niet meer kunnen leveren. Daarnaast moest de onregelmatigheidstoeslag over de vakanties, over de afgelopen vijf jaar, betaald worden en is geconstateerd dat de formatie groter is dan de zorgvraag. Dit betekent dat we genoodzaakt zijn tot een reorganisatie om financieel weer gezond te worden’, laat Het Zand weten.

Het zorgcentrum in Staphorst onderging vorig jaar een bijna 2 miljoen euro kostende metamorfose. De oude ingang verdween, net zoals de voormalige recreatieruimte en de smalle, wat oubollige gangen. Er is nu een nieuw, groot en licht restaurant, met genoeg plaatsen, een eigen keuken, een winkel, een nieuwe receptie, een kapsalon. Van zestien kleine appartementen werden zeven grote gemaakt, waarvan één voor kortdurende opname. In het complex zijn nu 111 appartementen en 32 verpleeghuisplaatsen.

In 2013 werd Het Ooider in gebruik genomen, bestaande uit 32 plaatsen voor psychogeriatrische verpleeghuiszorg en 36 huurappartementen. Deze nieuwbouw kostte 7 miljoen euro.

‘We zullen ervoor zorgen dat we kwalitatief hoogwaardige, verantwoorde en veilige zorg blijven bieden’, laat de organisatie weten.