Ondernemen in Meppel: Judith Veldhuis-Lampe
Door Judith Veldhuis-Lampe

Winnen is een vak, ook buiten het voetbalveld

‘Heb je al gehoord dat Jan van plan is het winkelcomplex in het centrum aan te kopen?’ De opening van een onschuldig praatje, zoals zo vaak gevoerd. Dit keer gevoerd aan de zijlijn van het voetbalveld.

Evelien, werkzaam bij het gerenommeerde notariskantoor Floris Everts, sprak er met andere ouders over tijdens de wedstrijd van haar oudste zoon. Dat ze daarmee misschien wel haar geheimhoudingsplicht schond, realiseerde zij zich pas later. Haar werkgever hoorde datzelfde weekend nog over haar loslippigheid. ‘In dit dorp blijft ook niets geheim,’ dacht ze verongelijkt en hoopte dat het met een sisser zou aflopen. Helaas. Op maandagochtend moest Evelien direct bij binnenkomst naar het kantoor van mijnheer Everts. ‘Ik overweeg je op staande voet te ontslaan’, zo kreeg Evelien te horen. ‘Dit kan echt niet.

Weet je niet welke belangen ermee zijn gediend, om het nog maar niet te hebben over de betrouwbare reputatie van ons kantoor?’ Haar wereld stortte in. Zij ging in tranen naar huis en meldde zich ziek. Er volgden over en weer verwijten en brieven van advocaten.

Uiteindelijk diende Evelien bij de kantonrechter een verzoek tot schadevergoeding in omdat ze op staande voet was ontslagen. Maar in de procedure ging vanaf dat moment niet over de geheimhouding en de vraag of Evelien buiten haar boekje was gegaan. De zaak ging erover of het ontslag op staande voet wel was gegeven. Het verschil tussen ontslag overwegen en ontslag geven is nu eenmaal groot. Evelien moest van de kantonrechter eerst maar eens bewijzen dat zij op staande voet was ontslagen. Dat was lastig, want zonder schriftelijke stukken komt het vaak aan op getuigen. En wie was bij dat gesprek op maandagochtend aanwezig geweest? Alleen Evelien en Floris Everts.

Evelien verloor dan ook de rechtszaak.

Een fraai voorbeeld hoe het verschil in een detail kan zitten; in dit geval zelfs in maar een woordje. Zo’n detail kan de zaak een heel andere wending geven, en zelfs het verschil zijn tussen winnen en verliezen. Gelukkig houden advocaten nu eenmaal van details en speuren zij iedere zaak af naar mogelijkheden. Want winnen is een vak, ook buiten het voetbalveld.