Ondernemen in Meppel: Bart Lever
Door Bart Lever

Vechtscheiding voorkomen met nieuwe clausule

Het is in september bij ons landelijke samenwerkingsverband Netwerk Notarissen de maand van de scheiding. In dat kader presenteren wij een nieuwe clausule: de anti-vechtscheidingsclausule.

Deze clausule is bestemd voor een samenlevingscontract of huwelijkse voorwaarden en is bedoeld om bij een eventuele scheiding een deel van de ellende die hoort bij een vechtscheiding te voorkomen. Met deze clausule willen we als notariskantoor graag ons steentje bijdragen aan het voorkomen van vechtscheidingen. 

Eerder dit jaar gingen er bij de rechtbanken nieuwe procedures in om vechtscheidingen zoveel mogelijk te voorkomen. Een goed initiatief en wat wij hiermee kunnen bijdragen is partners helpen als de relatie nog goed is. Zij kunnen op hoofdlijnen afspraken maken over hun scheiding. 

In de anti-vechtscheidingsclausule spreken partners namelijk af hoe ze met elkaar omgaan als het tussen hen op een scheiding uitdraait. Bijvoorbeeld over hoe ze met elkaar communiceren, binnen welke termijnen ze op berichten en documenten over de scheiding moeten reageren en dat ze geen spullen van elkaar mogen beschadigen. Het zijn principes over hoe ze een mogelijk toekomstige scheiding willen aanpakken. Dit alles vanuit de gedachte dat het makkelijker is om afspraken te maken als je relatie nog goed is. Daarom bieden we de clausule aan partners aan die komen voor een samenlevingscontract of huwelijkse voorwaarden. 

De anti-vechtscheidingsclausule is er voor partners met en zonder kinderen. Voor partners met kinderen of kinderwens kan een kinderparagraaf aan de clausule worden toegevoegd. Een vechtscheiding 100 procent voorkomen gaat misschien niet lukken, maar een leidraad voor hoe een scheiding goed kan verlopen, ligt al wel klaar. Hiermee kun je vervelende dingen als tijd rekken, modder gooien en ander scheidingsleed zo veel mogelijk voorkomen. Met eventuele boetes als toch één van de partners dwars gaat liggen bij de scheiding. Je moet namelijk zoveel mogelijk voorkomen dat je clausule een papieren tijger wordt. 

Wil je meer weten hierover? Lees dan verder op www.lever.nl of kom bij mij langs voor een vrijblijvende bespreking van de mogelijkheden.