Verzekerden stappen ondanks premiestijgingen nauwelijks over

Meppel - Consumenten zijn de afgelopen jaren nauwelijks van zorgverzekering veranderd ondanks de premiestijgingen. Dit blijkt uit een analyse van prijsvergelijkingssite Pricewise.

Gemiddeld ligt het aantal verzekerden dat de afgelopen jaren overstapte naar een andere zorgverzekering al jaren rond de 1,1 miljoen. Dat is circa 6,4 procent van de Nederlandse bevolking. En dat terwijl de gemiddelde zorgpremie de afgelopen jaren aardig is opgelopen; van 1.098,- euro in 2014 naar 1.315,- euro dit jaar. Een stijging van meer dan 200,- euro.

Directeur van Pricewise, Hans de Kok, constateert dan ook dat consumenten wel veel klagen over stijgende zorgpremies, maar er in de praktijk opmerkelijk weinig actie wordt ondernomen om invloed uit te oefenen op de zorgmarkt.

Een zorgverzekering vergelijken doet de Nederlander in de meeste gevallen vooral wanneer men wil overstappen om goedkoper uit te zijn, blijkt uit de enquête die Pricewise elk jaar uitvoert onder ruim 1.000 respondenten en waarbij onder meer wordt gevraagd naar de reden om de zorgverzekering te vergelijken en/of over te stappen.

In 2016 gaf 57 procent van de ondervraagden de prijs als reden om zorgverzekeringen te vergelijken en eventueel over te stappen. In 2017 is dit percentage opgelopen tot 70 procent, dus ruim twee derde van de respondenten. Verder zegt 37 procent van de ondervraagden dit jaar dat men zorgverzekeringen naast elkaar legt om te controleren of een andere verzekering beter past bij de persoonlijke situatie.

Een zorgverzekering vergelijken gebeurt veel minder vaak als men tevreden is over de huidige verzekering, zegt 49 procent van de respondenten. En 25 procent zal niet snel overstappen als men denkt geen verzekering te kunnen vinden die beter bij de zorgbehoefte past. Van alle ondervraagden verwacht 24 procent bovendien geen goedkopere zorgverzekering te zullen vinden.

Consumenten doen weinig moeite om hun zorgverzekering goed te bekijken, volgens De Kok, omdat ze het vaak te ingewikkeld vinden. Toch hoopt hij dat Nederlanders eind dit jaar wel gaan vergelijken met het oog op de onlangs aangekondigde prijsstijging in 2018.

Dat de premies stijgen staat vast maar de bedragen zijn per zorgverzekeraar en zorgverzekering verschillend en dus kan een zorgverzekering vergelijken best wel iets opleveren, vindt De Kok. Volgens hem is het juist de kritische consument die door over te stappen druk kan zetten op zorgverzekeraars om efficiënter te werken. En dit kan de zorgmarkt in beweging zetten, wat weer positief kan doorwerken op de prijs en de kwaliteit van de zorg, aldus De Kok.

De gemeente Meppel zal inwoners met een laag inkomen in 2018 sowieso een jaar lang tegemoet komen in de zorgpremie, vanwege het besluit van zorgverzekeraar Zilveren Kruis om vanaf volgend jaar geen collectiviteitskorting meer te geven op de zorgverzekering. De gemeente zal drie verschillende zorgverzekeringspakketten aanbieden waarbij de premie, inclusief de korting van de gemeente, varieert van 119,11 tot 136,11 euro per maand.