RENDO en CIF gaan samenwerken voor glasvezel in buitengebied

Steenwijkerland - Bewoners van 6.500 adressen in de Kop van Overijssel kunnen zich inschrijven voor een glasvezelaansluiting. Maandag ondertekenden RENDO, CIF en vijf gemeenten waaronder Steenwijkerland en Staphorst hiervoor een convenant.

Ook Kampen, Zwartewaterland en Zwolle hebben zich aangesloten. In het convenant staan afspraken over de aanleg van glasvezel, zoals leges, degeneratiekosten en graafdieptes. Wanneer meer dan 50 procent zich tijdens de campagne van Glasvezel Buitenaf aanmeldt, wordt het glasvezelnetwerk in 2018 gebouwd.

Het bewonersinitiatief BB-NoW zet zich al jaren in om glasvezel in het buitengebied van Kop van Overijssel mogelijk te maken. Samen met hen hebben RENDO en CIF vandaag het startschot gegeven voor de start van de glasvezelcampagne Glasvezel Buitenaf. In de komende week worden bewoners persoonlijk uitgenodigd voor informatieavonden in het gebied.

Vijf verschillende aanbieders

De inwoners van De Kop van Overijssel kunnen kiezen uit vijf verschillende dienstaanbieders (Caiway, CBizz, Kliksafe, Solcon en WeServe) voor een glasvezelabonnement. Daarnaast betalen zij een vastrechtvergoeding van 15,00 euro per maand òf 1900 euro bij eenmalige afkoop. RENDO/CIF heeft 50% deelname nodig om glasvezel te kunnen uitrollen. Inwoners die na de inschrijfperiode alsnog kiezen voor glasvezel, betalen de werkelijke aansluitkosten van minimaal 995 euro, plus vastrechtvergoeding en de kosten van een abonnement.

Blij met goede afspraken

Michiel Admiraal, directeur Glasvezel buitenaf van CIF, licht toe: 'CIF wil zoveel mogelijk woningen en bedrijven in de buitengebieden voorzien van glasvezel. Dit doen we gefaseerd en waar nodig werken we samen met andere partijen. Zo zijn we eerder een samenwerking aangegaan met het netwerkbedrijf Cogas voor de aanleg van glasvezel in Twente. Ik ben dan ook heel erg blij dat we vandaag hier samen met RENDO staan en dat we met alle partijen goede afspraken hebben kunnen maken om glasvezel aan te leggen.'

Eddy Veenstra, directeur van RENDO, onderschrijft deze woorden. Voor de ontwikkeling en leefbaarheid van het platteland is snel internet enorm belangrijk. Als partner van haar aandeelhoudende gemeenten wil RENDO hier graag in investeren.

Brus: 'Van essentieel belang voor de leefbaarheid'

Wethouder Wim Brus van gemeente Steenwijkerland is heel blij dat glasvezel voor de inwoners en bedrijven van Kop van Overijssel binnen handbereik is. 'Een goede breedbandverbinding is van essentieel belang voor de leefbaarheid in het buitengebied. Voor inwoners, maar ook voor agrarische bedrijven, recreatiehouders en kleine zelfstandigen is het nodig om te kunnen blijven groeien. En dat kan alleen als er een snelle en stabiele internetverbinding is.'

Over CIF

Het Communicatie Infrastructuur Fonds beheert sinds de oprichting in 2008 het derde grootste communicatieinfrastructuurnetwerk van Nederland. Het heeft inmiddels 390.000 adressen voorzien van een aansluiting op coax- en glasvezelnetwerken. CIF is op dit moment de enige partij die op deze schaal glasvezel aanlegt in het buitengebied. Er zijn 13 glasvezelcampagnes succesvol afgerond en dit betekent dat 50.000 adressen de mogelijkheid hebben om over te stappen op glasvezel.

Over RENDO

RENDO is een regionaal netwerkbedrijf. RENDO distribueert gas, elektriciteit en warmte naar zo’n 136.500 aansluitingen in haar werkgebied. Het gaat dan om 104.000 gasaansluitingen en om 32.500 elektriciteitsaansluitingen. Hiernaast zijn ook de eerste ‘’warmteklanten’’ een feit (centrale opwek + decentraal met warmtepompen). Ook is RENDO betrokken bij verschillende glasvezelinitiatieven in Overijssel en Drenthe. 


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!