Groengroep Havelte aan de slag in de natuur

Havelte - De Groengroep Havelte zet zich voor het derde achtereenvolgende seizoen in voor het onderhoud van natuur en landschap in hun omgeving. Eens in de twee weken wordt er door vrijwilligers gewerkt in de natuur rond Havelte.

De vrijwilligers van de Groengroep Havelte hebben één belangrijk gezamenlijk doel: het onderhouden van natuurlijke elementen ter bevordering van de planten en dieren die daar leven. 

Werkzaamheden die de vrijwilligers bijvoorbeeld uitvoeren zijn volgens Martje Verf, één van de drijvende krachten achter de Groengroep, het te lijf gaan van exoten zoals de Amerikaanse vogelkers. 

‘Maar we houden ook de heide open door het uittrekken van opslag van dennen en berken, we maken paden weer begaanbaar en herstellen mooie zichtlijnen.’  Juist daar waar machines in de natuur teveel schade zouden aanrichten, is het handwerk van de vrijwilligers van de Groengroep een zeer welkome aanvulling. 

‘We hebben bijvoorbeeld gewerkt aan het wandelpad in het Uffelter Binnenveld, op de grote startbaan, de zandverstuiving en langs het Booisveentje in het Holtingerveld’, zo somt Verf een aantal projecten op. Landschapsbeheer Drenthe zorgt voor afstemming met de terreinbeheerders, voor duidelijke instructies en achtergrondkennis en voor goed scherp gereedschap. ‘Onze mensen zijn ook verzekerd tijdens het werk.’ 

Afwisselend

Klussen, werkwijze en concrete afspraken zijn mede afhankelijk van de wensen en inbreng van de deelnemers. ‘Tot nu toe gaat het zo’, legt Martje Verf uit. ‘Minimaal vergaderen, maximaal handen uit de mouwen, eens in de twee weken afwisselend op vrijdag- of zaterdagochtend. Met de fiets om 09.00 uur naar de werkplek en om 12.00 uur weer richting huis. De vrijwilligers moeten zelf eten en drinken meenemen, op hun eigen veiligheid en die van de anderen letten, Verder is het geen punt wanneer iemand een keer verhinderd is. Dan hoef je je ook niet af te melden.’ De belangrijkste pluspunten van het werken bij de Groengroep vinden de deelnemers het samen werken in de natuur voor de natuur en ook met zichtbaar resultaat. 

De Groengroep Havelte is voor iedereen toegankelijk. ‘Of je nu in Havelterberg, Darp, Havelte, Uffelte of elders woont, het maakt niet uit’, zegt Verf. ‘Meld je aan en doe mee.’ Op vrijdag 27 oktober gaat de Groengroep weer op pad. Mensen die mee willen of meer informatie willen, kunnen zich aanmelden bij Johan Jansen (0521-342181), Martje Verf (0521-342814) of via e-mail groengroephavelte@gmail.com. 

Voor meer informatie kunnen belangstellenden ook terecht bij Stefan Pronk van LandschapsBeheer Drenthe (LBD): s.pronk@lbdrenthe.nl.