Wildlands Backstage
Door Hanneke Wijshake

Wat is een agoeti?

Sinds vorige maand is er weer een nieuwe diersoort te ontdekken in Wildlands. In de Monkey Market in Jungola, waar ook de Peruaanse doodshoofdaapjes zitten, is een stel Azara’s agoeti’s te bekijken.

Eerst liep er alleen een mannetje, die de tijd kreeg om te wennen aan zijn nieuwe leefomgeving en natuurlijk de nieuwe buren, de doodshoofdaapjes. Na twee weken werd bij hem een vrouwtjes Azara’s agoeti geïntroduceerd. De bedoeling is dat zij uiteindelijk jongen gaan krijgen. Het klikte direct tussen het paar en inmiddels is er ook al een paring gesignaleerd door de dierverzorgers! En ook de doodshoofdaapjes vinden hun nieuwe buren erg interessant.

De Azara’s agoeti is een vrij fors knaagdier uit de regenwouden van Zuid-Amerika. Het dier is te herkennen aan een grote kop met een cavia-achtige snuit en dunne hertachtige poten. Aan hun achterpoten hebben ze drie tenen. Agoeti’s hebben een heel klein staartje. Overdag zijn ze actief op zoek naar eten, zoals noten en vruchten. Als ze daar teveel van hebben, begraven ze een voorraadje voor barre tijden. Ze leveren hierdoor een belangrijke bijdrage aan de verspreiding van zaden (en dus aan de jonge aanwas van bos).

Grappig detail: in Jungola zorgen olifanten hier ook voor, maar dan door middel van de onverteerde zaden in hun uitwerpselen!