Partijen Staphorst schuiven kopstukken naar voren

Staphorst – Langzaam wordt duidelijk wie de lijsttrekkers worden van de politieke partijen voor de gemeenteraadsverkiezingen in Staphorst. Alleen bij de SGP is er een wijziging in de top.

Fractievoorzitter Lubbert Talen vertrekt, Lucas Mulder vervangt hem zeer waarschijnlijk. Ook SGP-wethouder Sytse de Jong gaf aan niet terug te keren.

Voor de rest verandert er weinig. Hoewel het bij de ChristenUnie nog niet officieel is, is het wel duidelijk dat Alwin Mussche de kar gaat trekken. Hij verving voor de zomer fractievoorzitter Dik Vedder die ermee ophield, waardoor Mussche opschoof en de nummer één werd. ChristenUnie-wethouder Bart Jaspers Faijer geeft desgevraagd aan ook weer beschikbaar te zijn als wethouder in een nieuw college. Het CDA heeft de lijst ook op de rails. Jacob Spiker wordt weer lijsttrekker. Op de CDA-ledenvergadering van 15 november zetten leden hem voor der derde keer op nummer één. De plaatsen twee tot en met zes worden ingevuld door Herriët Brinkman, Genevive Compagner, Henk Courtz, Bert Krale en Arjan Hokse. Wethouder Bert Krale wil als het even kan weer wethouder worden. Het CDA gaat voor een vijfde zetel waar, ze nu vier zetels hebben in de gemeenteraad.

De PvdA gaat verder met Liesbert Lubberink op nummer één en Be Veen op de tweede positie. Sinds jaar en dag heeft de partij twee zetels in Staphorst. De vorige keer veroverde de partij nipt de tweede zetel.

Gemeentebelangen gaat door met lijsttrekker Alfred Stegeman op één, gevolgd door Fabian de Wee op twee. Stegeman gaat voor een tweede zetel voor zijn partij. Gemeentebelangen had ook jarenlang twee of zelfs drie zetels en zelfs wethouders, zoals Jan Talen en Jaap Eissen. Na de vorige gemeenteraadsverkiezingen rolden er weer twee zetels uit de stembusgang. Wethouder Jan Talen werd weer raadslid, maar er ontstond ruzie. Volgens de partij was de afspraak gemaakt dat Talen niet terug zou keren in de raad na verlies, maar volgens Talen was dat onzin. De partij scheurde. Jan Talen ging door als Liberaal Netwerk, Alfred Stegeman bleef bij Gemeentebelangen. Beiden hadden ze één zetel. Stegeman hoopt op een tweede zetel.

Datzelfde doet Jan Talen die namens Liberaal netwerk ook in z’n uppie in de raad zit. Hij wil ook een tweede zetel en hij denkt dat hij een goede kans maakt.