Voormalige Stad & Esch – locatie is verkocht

Meppel – Het oude schoolgebouw van Stad & Esch aan het Zuideinde is verkocht aan Schavast BV, een projectontwikkelaar uit Hasselt. Het plan is om in het oude schoolgebouw appartementen te realiseren en op het terrein zelf worden 14 woningen gebouwd.

De plannen werden donderdagmiddag bekendgemaakt door algemeen directeur Jonathan Schagen, adjunct directeur Herman Dolstra en Joris Versteeg, commercieel planontwikkelaar van Salverda Bouw BV.

De Zuiderschool, aan de achterzijde van het historische pand, wordt gesloopt om ruimte te maken voor veertien koopwoningen. Er komt volgens Herman Dolstra te weinig licht binnen in de oude Zuiderschool om er woningen van te maken. De veertien woningen komen deels op het vroegere schoolplein en deels op de plek waar de Zuiderschool en een noodgebouw stond. Twee van de veertien koopwoningen worden vrijstaand. Op het binnenterrein komen ook parkeerplaatsen.

In het hoofdgebouw van het voormalige Rijks Hogere Burgerschool komen 29 huurappartementen. De bedoeling is om de aula open te breken voor een binnentuin. Om de binnentuin heen worden de schoollokalen omgebouwd tot veertien luxe appartementen. In het aansluitende schoolgebouw komen vijftien appartementen in de sociale huur.

Monument

Het voormalige techniekgebouw van Stad & Esch, daarvoor gebruikt als gymzaal, is een monumentaal pand en blijft staan, maar wordt wel geheel gerestaureerd. Jonathan Schagen zegt zo snel mogelijk met de omgeving in contact te komen voor de invulling van de monumentale gymzaal. 'We willen een inloopbijeenkomst houden, met onze plannen. We willen een goed contact met de omgeving.' Schagen geeft aan zelf niet te weten wat ze met het monumentale pand willen. 'Dat willen we ter beschikking stellen aan de gemeenschap,' legt de algemeen directeur uit. 'We gaan in overleg met de mensen voor de beste bestemming.' Tegenwoordig gebruikt de Muziekcoöperatie zo nu en dan de zaal voor popoptredens. Onder andere The Kik en The Hackensaw Boys traden er onlangs op.

Het hoofdgebouw is geen monumentaal pand. Schavast BV is van plan alle gevels en beeldbepalende elementen in ere te herstellen. De ronde trap in het pand wordt gehandhaaft als eyecatcher voor in de tuin.

Biedingen

De gemeente heeft zeven biedingen gekregen. De bieding van Schavast is met ruim 1.4 miljoen euro niet het hoogste bod. 'We hadden meer kunnen ontvangen', erkent wethouder Koos de Vos. 'Maar hier zitten bijna geen mitsen en maren aan vast en het is inhoudelijk het beste plan', stelt hij. Het plan heeft volgens hem een meerwaarde voor de buurt en heel Meppel. De kavel was getaxeerd op een ruime zeven ton.

Wanneer de werkzaamheden van start gaan, is nog niet bekend.