Ondernemen in Meppel: Bart Lever
Door Bart Lever

Een goed testament geeft je rust

Misschien wil je er niet aan denken, maar we gaan natuurlijk allemaal een keer dood. En dan wil je het wel goed hebben geregeld voor je nabestaanden. Een testament maken geeft rust en een zekere basis voor hun toekomst.

Als je geen testament hebt, bepaalt de wet wie je erfgenamen zijn. Meestal je echtgenoot en je kinderen. Een partner met wie je samenwoont erft niet. Heb je geen echtgenoot of kinderen, dan erven je ouders, je broers en zussen. Als één van deze erfgenamen eerder dan jij overlijdt, krijgen de kinderen van de betreffende erfgenaam zijn of haar deel.

Je erfgenamen krijgen je erfenis. En deze bestaat uit al je bezittingen én je schulden op het moment dat je overlijdt. Niet alle verplichtingen horen tot je erfenis. Een belangrijk voorbeeld is de alimentatie. Zowel betalen als ontvangen stopt bij je overlijden. 

Je erfenis kan ook een uitkering uit een verzekering zijn of een overlijdensuitkering van je werkgever. Daarnaast heb je een ‘online erfenis’. Denk hierbij aan je profielen op sociale media en gegevens die je op internet bewaart.

Met je testament regel je wat jij belangrijk vindt. Je wijst zelf aan wie je erfgenamen zijn en wie, wat, wanneer van je krijgt.

Daarnaast kun je één of meerdere vertrouwenspersonen een belangrijke taak geven na je overlijden. Denk hierbij aan de volgende verantwoordelijkheden: het afwikkelen van je erfenis, het zorgen voor je minderjarige kinderen of je huisdieren. Maar je kunt ook zorgen dat ze een oogje in het zeil houden op je erfgenamen. Dit om te zien of ze je erfenis wel goed gebruiken.

Je kunt in je testament ook clausules opnemen die belasting kunnen besparen. We bespreken samen wat je belangrijk vindt en wat de mogelijkheden zijn. We stemmen je testament dan helemaal af op jouw wensen en je persoonlijke situatie. 

Je testament is geheim. Tijdens je leven weten alleen jij en je notaris wat er in je testament staat. Als notaris bewaar ik je testament veilig in de kluis en laat dat aantekenen in het Centraal Testamenten Register. Wil je meer weten hierover? Lees dan verder op www.lever.nl of kom bij mij langs voor een vrijblijvende bespreking van de mogelijkheden.