Tevredenheid over de CultuurExplosie

De Wijk - De CultuurExplosie die dit jaar in De Wolden plaatsvond, wordt door bijna alle betrokkene personen en organisaties als zeer positief ervaren.

De Explosie werd opgezet nadat duidelijk werd dat De Wolden geen culturele gemeente van Drenthe werd, Tynaarlo ging er met die vette provinciale (financiële) kluif vandoor.

Bestaande onderdelen werden onder het kopje CultuurExplosie geplaatst, aangevuld met een aantal nieuwe evenementen. De opening met de lichtshow op het gemeentehuis was al bijzonder, daarna volgden meerdere geslaagde evenementen. Wethouder Mirjam Pauwels kijkt dan ook tevreden terug. ‘Het thema was dit jaar “trots” en iedereen was ook voelbaar trots. Voor Drenthe was het best bijzonder wat we in De Wolden hebben gedaan.’ Pauwels zag wel dat het veel van de organisatoren heeft gevergd, maar spreekt van een mooie impuls. ‘En we hebben dit jaar in onderwijsland aangegrepen om stappen te zetten.’ Wat de wethouder betreft kan de impuls doorrollen in 2018.

Er werd onder meer geknald met nieuwe evenementen als het Brummel Bluesfestival in Ruinen en het Faliebergfestival in Zuidwolde. Beide evenementen hadden niets te klagen over het weer. Dat gold ook voor het Smaakmakersfestival in de Wijk, waar het beide dagen in september weer uitermate goed toeven was. De culturele toevoeging werd ook een succes. Het verhalenfestival in de yurts werd als een goede aanvulling gezien. ‘Het paste mooi op het compacte terrein en was ene rustpunt op het Smaakmakersfestival. Het kinderterrein was zelfs een rustpunt tijdens het hele festival’, aldus Gerard Rijker. ‘Als we de financiën rond krijgen, doen we het in 2018 weer. Alleen van de inkomsten redden we het niet, zeker niet als we weer grote vertellers willen halen.’  Dit jaar kwamen onder meer Ronald Giphart en Gerda Havertong. De Drentstalige zangeres Isa Zwart bleek ook een topper. ‘Volgend jaar willen we iets meer straattheater’, aldus Rijker.


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!