Ondernemen in Meppel: Bart Lever
Door Bart Lever

De regels ten aanzien van trouwen zijn veranderd

Trouwen en bij een echtscheiding alles wat je bezit fifty-fifty delen, is sinds 1 januari 2018 niet meer aan de orde. In Nederland is afscheid genomen van de algehele gemeenschap van goederen die vanaf 1838 bestond.

De huwelijksregels zijn gemoderniseerd, maar dat betekent wel dat bruidsparen zich voortaan vóór de trouwdag goed op de financiële kant van het huwelijk moeten oriënteren. Nog veel bruidsparen zijn zich er niet bewust dat er wat gaat veranderen. Dat kan nog wel tot problemen leiden vermoed ik. Wij gaan als notariskantoor voortaan, als stellen gaan samenwonen, al voorsorteren op een eventueel toekomstig huwelijk of geregistreerd partnerschap.  

Sinds 1 januari is de algehele gemeenschap van goederen veranderd in een beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat er minder in de gemeenschap van goederen valt als men na die datum trouwt. In de beperkte gemeenschap van goederen vallen alleen de bezittingen en schulden die partners samen opbouwen. Erfenissen en schenkingen hoeven niet gedeeld te worden bij een scheiding. Door de nieuwe regels zijn er meer uitzonderingen en wordt het wel wat ingewikkelder. In het buitenland wordt al langere tijd met vergelijkbare huwelijksregels gewerkt. Ik ben heel benieuwd hoe de nieuwe huwelijksregels in Nederland gaan uitpakken. Wat blijft is dat stellen die precies willen weten waar ze aan toe zijn het beste huwelijkse voorwaarden bij de notaris dienen te maken. 

Ik vind de nieuwe huwelijksregels op zich een vooruitgang. Deze modernisering was nodig nu veel mensen niet meer hun hele leven met één persoon getrouwd blijven. Het is voortaan wel nodig dat bruidsparen zich oriënteren op wat het huwelijk juridisch en financieel precies betekent. Het referentiekader zijn vaak de ouders, die in 75 procent van de gevallen in gemeenschap van goederen zijn getrouwd. Daarom vind ik het belangrijk om mensen goed te wijzen op de juridische gevolgen van trouwen. Doe online de gratis test waarmee je een beeld krijgt hoe de nieuwe huwelijksregels in jullie situatie uitpakken: www.trouwenengeldtest.nl

Wil je meer weten? Lees dan verder op www.lever.nl of kom langs voor vrijblijvend advies.