Gemeente begint met proef om kinderen in armoede weerbaarder te maken

Meppel - De gemeente Meppel gaat samen met Stichting Scala Meppel en Weerbaar Meppel een proef starten om de weerbaarheid van kinderen die in armoede opgroeien te vergroten. Dit project is onderdeel van de aanpak kindarmoede.

Het extra geld van het Rijk, anderhalve ton, wordt geïnvesteerd in verbinding, verandering en voorkomen. ‘Als we blijven doen wat we deden, verandert er niks. Nu gaan we een andere weg inslaan’, aldus wethouder Roelof Pieter Koning. ‘Morgen is de armoede niet opgelost, maar door nu extra te investeren willen we voorkomen dat de overdracht van armoede van generatie op generatie doorgaat.’

Eén van de thema’s in de aanpak is weerbaarheid. De gemeente start samen met Scala Meppel en Weerbaar Meppel een proef. Dit project leert kinderen om voor zichzelf op te komen, een eigen mening te vormen en zelf zaken te kunnen oplossen. Dit gebeurt via creativiteit, kunst, cultuur en sport. ‘We vinden het een kans om creatieve talenten op een andere manier een meerwaarde te laten zijn’, zegt directeur van Scala, Ton Dohle.

Opgroeien in armoede

Uit diverse onderzoeken blijkt dat er verbanden bestaan tussen opgroeien in armoede en persoonlijke ontwikkeling. Onder meer wordt gesteld dat des te langer gezinnen in armoede leven, de gevoelens van angst, ongelukkig zijn en afhankelijkheid bij kinderen toenemen. Jonge kinderen (tot 12 jaar) hebben de meeste kans op nadelige gevolgen op hun welzijn, zoals schaamte, verdriet en gevoel van uitsluiting.

De gevolgen hiervan zijn voor Mustapha el Barbari, van Weerbaar Meppel, bekend. ‘Het geeft enorm veel energie om jongeren te zien groeien en zichzelf leren kennen. Als je dit kunt borgen samen met de deelnemer, leg je een geweldige basis en dan is het mooi om te zien dat de gemeente zo’n proef wil starten.’

Proef

Meedoen is geen verplichting. Professionals op school of in de wijk kunnen jongeren informeren over dit project en in contact brengen met Weerbaar Meppel of Scala. Samen met de begeleiding wordt gekeken naar de inzet op talenten, (sociale) vaardigheden en (zelf)vertrouwen.

De proef gaat in 2018 draaien. In het najaar wordt samen met (de ouders van) deelnemers gekeken naar de resultaten. ‘Als ik hoor wat Scala en Weerbaar Meppel nu al betekenen, heb ik er veel vertrouwen in dat deze proef z’n meerwaarde laat zien’, meldt Roelof Pieter Koning.

Meppel Actief

De bestrijding van armoede onder kinderen staat snel in het teken van het bieden van extra voorzieningen of geld. Nu er meer geld beschikbaar is om ook kinderen te helpen in gezinnen met een laag besteedbaar inkomen, heeft de gemeente Meppel ook de aansluiting gezocht bij het JeugdSportFonds en JeugdCultuurFonds in Drenthe. Via de intermediairs en buurtsportcoaches van Meppel Actief kunnen aanvragen worden gedaan. Samen met Stichting Leergeld en andere lokale initiatieven zetten we in om zoveel mogelijk kinderen te bereiken en uiteindelijk te helpen. Samen met de aandacht voor preventie en weerbaarheid is het college van burgemeester en wethouders van mening dat er een verandering ontstaat.


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!