Blaaskwintet Furore maakt naam in de Reestkerk

Balkbrug – Terwijl de leden van blaaskwintet Furore de Reestkerk uitlopen, roept Theo Bouman, voorzitter van de Stichting Kamermuziek Oud Avereest, hen vragend naar een eventuele toegift.

Bouman verwoordt hier de gevoelens van het publiek dat zojuist van een schitterend kamermuziekconcert heeft genoten. Helaas voor iedereen komt er geen toegift. Desondanks gaan de bezoekers tevreden naar huis.

Blaaskwintet Furore is een jong en enthousiast muzikaal ensemble. Het kwintet laat in de Reestkerk horen dat men over voldoende muzikale kwaliteit beschikt om daadwerkelijk furore te maken. In 2017 heeft Furore deelgenomen aan het Internationale Kamermuziekconcours in Lyon. ‘Noem het maar met de Olympische Spelen voor kamermuziek’, legt fluitiste Maartje Valk uit. ‘We hebben enorm veel geleerd door niet alleen zelf veel te spelen, maar ook te luisteren naar andere kwintetten.’

Dat is ook terug te horen in het programma van zondagmiddag. Furore opent het concert met Opus 43 van Carl Nielsen. Hoewel het stuk aanvankelijk heel rustig begint wordt het publiek beetje bij beetje meegenomen in de muziek. Na het allegro ben moderato volgen diverse delen waarin de virtuositeit van de musici zichtbaar worden. In de pauze hoorde je diverse toeschouwers zeggen dat het eerste deel wel langer had mogen duren, men zat heerlijk te genieten van de prachtige muziek.

Na de pauze speelde Furore twee werken die ze in Lyon hebben gehoord. ‘Music for a deceased friend’ van Peteris Vasks is het eerste werk na de pauze. Het is gebaseerd op een Lets begrafenislied en dat is met name in het sombere aanvangsdeel goed te horen. Furore speelt het nummer pas voor de tweede keer maar dat is niet te horen. Ook de combinatie van zingen en spelen, een door Vasks veel gebruikte combinatie, klinkt uitstekend in de grote kerk. ‘Het is wel een nummer dat ook bij ons stevig binnen’, zegt Helmke Jansen, hoboïst.

Van een heel andere kaliber zijn de Three Shanties van Malcolm Arnold waarmee Furore het concert afsluit. Ondanks dat er ‘allegro ben moderato’, opgewekt op gemiddeld tempo, staat wordt er flink up tempo gespeeld. Zichtbaar is dat de vijf leden van Furore zelf genieten van het muzikale spel. De staande ovatie aan het eind laat horen dat ook het publiek het concert goed heeft kunnen waarderen.

Het eerstvolgende concert van de SKOA is op zondag 18 maart. Dan speelt de Kammer Philharmonie Europa werken van Vivaldi, Schubert, Borodin en vele anderen.


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!