Verkiezingsdebat in Westerveld over natuur en milieu

Diever - De groep ‘Betrokken Bewoners Westerveld’ organiseert op woensdag 7 maart een verkiezingsdebat in het Dingspilhuus in Diever. Het thema van de avond is: Hoopvol of hopeloos landschap.

Hoe denken de politieke partijen over de toekomst van biodiversiteit, landbouw, gezondheid en landschap in Westerveld; het nationale park van Drenthe?

De avond wordt ingeleid door Siemen Dijkstra, gerenommeerd kunstenaar uit Dwingeloo. In zijn werk is het mooie Drentse landschap een belangrijk thema.

Centraal staat deze avond de vraag, hoe verenig je in het (nog) mooie Westerveld de intensieve landbouw met natuurwaarden, vestigingsklimaat en biodiversiteit? Wat zijn de plannen van de politieke partijen, welke oplossingen hebben zij bedacht? Waar kan u als kiezer hen aan houden?

Intensieve landbouw

Nederland kent een steeds intensiever wordende landbouw. De agrarische sector wil graag produceren voor de wereldmarkt. Dat betekent dat in Nederland grote hoeveelheden voedsel en bloembollen worden geproduceerd, die wereldwijd kunnen worden verhandeld. Dat kan een aanslag zijn op ons landschap, de biodiversiteit en ook de gezondheid van de bewoners.

De massale sterfte van insecten -waaronder bijen-  en de ernstige teruggang van weidevogels zijn inmiddels bekende problemen. Ook het landschap verandert door de schaalvergroting in de landbouw de laatste jaren snel. Schaalvergroting betekent dat landbouwmachines steeds groter werden, terwijl onze wegen niet breder worden.

Houtwallen en andere waardevolle kleinschalige landschapselementen verdwijnen. En hoe zit het met onze gezondheid? Wat ademen we in van de middelen via de lucht, of wat krijgen we binnen via ons drinkwater?

Kortom, de intensieve landbouw gaat niet altijd samen met andere zaken die we in Westerveld belangrijk vinden. Zien de kandidaten dat ook zo en welke oplossingen stellen zij voor? De vertegenwoordigers van alle Westerveldse politieke partijen krijgen op 7 maart de kans om hun visie hierop te geven.

De bijeenkomst vindt plaats op woensdag 7 maart van 19.30 uur tot 22.00 uur. Peter Bennema treedt op als moderator. 


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!