Bloemrijke bermen helpen tegen de Eikenprocessierups

Wapserveen - Boermarke Wapserveen is voorstander van de duurzame bestrijding van de oprukkende eikenprocessierups. De organisatie die de boodschap actief uitdraagt, vindt het daarom van belang dat we zuinig zijn op insecten, de natuurlijke vijanden van de rupsen die zoveel ellende veroorzaken.

Tijdens een onlangs gehouden informatiebijeenkomst over ‘meer leven in de tuin’ kwam het onderwerp opnieuw aan de orde. Het bestrijden van de overlast veroorzakende Eikenprocessierups is de laatste jaren steeds actueler geworden omdat de rups ook in deze regio steeds verder oprukt.

De eikenproccessierups kan gevaar opleveren voor de volksgezondheid. De brandharen vormen voor mens en dier een gevaar voor de gezondheid. De haren zijn 0,2 tot 0,3 millimeter lang en elke rups heeft er honderdduizenden van. Het zijn pijlvormige haren, die bij een bedreiging worden afgeschoten. De haren kunnen dan makkelijk de huid, de ogen en de luchtwegen binnendringen. De stoffen die van de haren afkomen veroorzaken een op allergie lijkende huiduitslag, zwellingen, rode ogen en jeuk. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten vanzelf. Niet alle personen zijn even gevoelig voor de brandharen. In zeldzame gevallen kunnen andere verschijnselen ontstaan, namelijk braken, duizeligheid en koorts.

Oneens

Over de wijze waarop de Eikenprocessierups het best bestreden kan worden, zijn veel geleerden het nog niet eens. Boermarke Wapserveen ziet in een duurzame oplossing de beste oplossing. Door te zorgen voor meer biodiversiteit bij eikenbomen kunnen de natuurlijke vijanden, insecten, Ook mezen en grootoorvleermuizen behoren tot de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. de Eikenprocessierups bestrijden. De aanwezigheid van schermbloemige soorten vormt hierin een belangrijk onderdeel van de habitat van deze insecten. De natuurlijke vijanden, door onderzoek is gebleken dat verschillende inheemse insecten de processierups kunnen bestrijden door de jonge rupsen van de rups op te eten. Dit gebeurt door onder meer Wansen, Gaasvlieglarven en tweestippelige lieveheersbeestjes. In het najaar zijn betrokken inwoners al gestart met het poten van krokussen en wilde planten in de bermen om zo voor bloemrijke bermen te zorgen.

Kunstlicht

Tijdens de informatiebijeenkomst in de Wiekslag vertelde ecoloog Anthonie Stip over de wondere wereld van vriend en vijand van onder meer bijen, vlinders èn processierupsen. De belangstellenden hoorden dat kunstlicht zeer schadelijk is voor insecten en dat kort gemaaide gazonnetjes en bermen niet bevorderlijk zijn voor vlinders en bijen. Ook vertelde Stip dat sluipwespen hun eitjes in, en vliegen hun eitjes op eiken processierupsen leggen. ‘Daarom is het, om de oprukkende eiken processierups duurzaam te bestrijden, van groot belang om zuinig te zijn op onze insecten. Maar ook voor de bestuiving van gewassen en bestrijding van bladluis is biodiversiteit in onze tuinen en bermen cruciaal. Van nachtvlinder tot sluitwesp, van hommel tot mier en van koolmees tot vleermuis, alle dieren hebben hun eigen rol om de natuur in balans te houden. De een als voedsel, de ander als natuurlijke vijand.’