Voorzet
Door Flip Vellinga

Band voor het leven

Er zijn mensen met wie je een band voor het leven opbouwt. Jan Snijders is er daar een van.

We leerden elkaar kennen in de jaren negentig en er was direct een klik. Van 2001 tot 2005 werkten we nauw samen bij het tweede elftal van FC Meppel. Het was een prachtige tijd, waarin het elftal vanuit de kelder van de tweede klasse doorstootte naar de reserve hoofdklasse.

Samen met Wim van Echten verzorgde Jan de randzaken, maar nog veel méér was hij een vertrouwenspersoon van de staf en de spelers. Hij kan goed luisteren, is altijd oplossingsgericht, maakt weloverwogen keuzes en is bovenal loyaal en betrouwbaar.

Jan straalt rust uit, maar schaamt zich ook niet om zijn emoties te tonen, zoals zoon Stefan ervoer toen hij - op bezoek bij Drenthina - een strafschop te nonchalant inschoot. Jan was furieus en een reclamebord moest het ontgelden. Respect, passie en drive waren de sleutelwoorden in die jaren, waarin het elftal regelmatig boven zichzelf uitsteeg.

Sociaal bevlogen

Jan Snijders is een sociaal bevlogen man. Hij vindt dat hij iets moet betekenen voor de gemeenschap. Als lid van de Rotary Club Meppel was hij in 1999 een van de initiatiefnemers van de stedenband Meppel-Most (Tsjechië). Hij was bestuurslid bij de stichting SMASH en vervulde coördinerende activiteiten bij de Stichting Peuterspeelzalen Meppel/Nijeveen en bij de Drentse Fietsvierdaagse.

Ook bij FC Meo, de voetbalvereniging voor sporters met een verstandelijke beperking, heeft hij zijn sporen verdiend. Hij heeft de technische zaken bij de club verzorgd, de voorzittershamer gehanteerd en de leden meerdere malen vergezeld op buitenlandse reizen.

Voor al zijn verdiensten werd hij in 2013, volkomen terecht, koninklijk onderscheiden. 

Waardering

Tijdens het onlangs gehouden Sportgala van de Meppeler Courant zat Jan te midden van de spelers van FC Meo op de eerste rij van Schouwburg Ogterop. Het was een avond  met een lach en een traan. Jan genoot van de waardering voor zijn sporters, maar voelde ook verdriet, omdat dit de eerste keer was dat hij zijn ervaringen niet kon delen met zijn vrouw Brigitte.

Zij overleed in december volkomen onverwacht aan een harstilstand en vanaf die dag stond ook het leven van Jan stil. De uitvaart was indrukwekkend, warm en mooi, kenmerkend voor de liefde binnen het gezin.

Steun

De band die Jan met zijn kinderen heeft is hecht. Met de steun van zijn zoons, familie en vrienden klimt hij langzaam uit het dal. Hij wandelt veel, biljart, tennist en reisde afgelopen weekend naar familie in Frankfurt en München, waar zoveel mooie herinneringen liggen.

De pijn is voelbaar en de pijn zal blijven. Niets is sterker dan de stilte, de leegte grijpt hem soms naar de keel, maar het is goed om te ervaren dat Jan Snijders na een inktzwarte periode de draad weer langzaam oppakt.

Zijn vrouw Brigitte zou het niet anders hebben gewild. Jan heeft Meppel en de mensen die hem dierbaar zijn nog zo veel te geven.