Burgerinitiatief wil fonds voor schade door Lelystad Airport

Regio - De nieuwe partij Evenwicht uit Ede en Utrecht is gestart met een Burgerinitiatief om een fonds op te laten richten dat schade door het laagvliegen van en naar Lelystad Airport vergoedt.

De organisatie verwacht dat er in Gelderland, Overijssel, Flevoland, Drenthe en Zuid-Friesland schade zal ontstaan, bijvoorbeeld door het dalen van de prijzen van onroerend goed. 

Minister van infrastructuur, Cora van Nieuwenhuizen, heeft de opening van vliegveld Lelystad met een jaar uitgesteld. tevens heeft ze beloofd aan Lelystad dat het vliegveld over een jaar echt open gaat.

'Wat hoopvol is, is dat de minister nu wel gaat kijken naar rapporten zoals van de MER. Maar dat wil niet zeggen dat zij die ook opvolgt, het laatste woord is aan de minister'.

De minister heeft gezegd dat er een kleine aanpassing komt in de vliegroutes waardoor het sneller stijgen vanaf het vliegveld Lelystad mogelijk wordt. Hierdoor komen de vliegtuigen minder laag over, maar nog altijd te laag en boven woonkernen.

Het burgerinitiatief is niet tegen de uitbreiding van het vliegveld, want het biedt voor Schiphol mogelijkheden en kansen voor Lelystad. Het levert, volgens de organisatie banen en economische groei op. 

Toch verwacht het burgerinitiatief ook negatieve gevolgen. 'Het zou volgens ons goed zijn als er, nog voordat er wordt gevlogen vanaf Lelystad, alvast een schadefonds komt. Dan wordt de minister gedwongen om een keuze te maken waarbij de minste hinder en schade zal plaatsvinden', schrijft de organisatie in een persbericht. 

Het doel van het burgerinitiatief is om 40.000 handtekeningen te verzamelen, zodat het idee over een schadefonds op de agenda van de Tweede Kamer wordt gezet. Meer informatie is te vinden op de website van het burgerinitiatief


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!