Wildlands Backstage
Door Hanneke Wijshake

Pinguins met warmtewisselaars

Ondanks de flinke vorst van de afgelopen week is het bij de Humboldt pinguins in Nortica al voorjaar. De eerste kuikens zijn namelijk alweer gezien.

Nadat ze ongeveer twee maanden veilig in een nestholte verbleven, is het voor de eerste jonge pinguins tijd om nu zelf op zoek te gaan naar eten. Ze worden af en toe nog door hun ouders gevoerd, maar de kuikens proberen zelf ook al wat vis te bemachtigen.

Pinguins zijn goed aangepast aan een koud klimaat. Een belangrijke aanpassing zijn de warmtewisselaars in hun poten en vleugels. De slagader die het warme bloed naar de poten en vleugels voert ligt strak naast aders die het afgekoelde bloed weer naar het lichaam terugvoeren. Hierdoor wordt het warme bloed dat naar de poten en vleugels voert afgekoeld en wordt er maar weinig warmte verloren aan het koude water. Hierdoor hebben ze wel altijd koude voeten en vleugels, maar bevriezen ze niet.

Voor de Humboldt pinguins in Nortica is het overigens tijdens flinke vorst wel afzien omdat het in hun natuurlijke omgeving, aan de kust van Peru, zelden zo streng vriest. Ze zullen als het erg koud is daarom vooral in het water te vinden zijn waar de temperatuur in ieder geval niet onder het vriespunt komt.