Voorzet
Door Flip Vellinga

Eerbetoon

Sportliefhebbers uit Meppel en wijde regio kijken er elk jaar reikhalzend naar uit: de sportquiz in herberg ’t Plein.

Morgenavond  is de eerste editie van 2018 onder leiding van Jacco Eltingh. Het is knap dat herbergier Jaap de Boer er elk jaar in slaagt ‘grote namen’ naar Meppel te halen. Dat zegt iets over zijn enthousiasme, maar ook over de gunfactor van de sympathieke horecaondernemer.

Tegen Jaap zeg je niet snel nee. Hij creëert de juiste sfeer voor dit evenement, laat mensen in hun waarde en is oprecht geïnteresseerd in zijn gasten.

Eerbetoon

Het is geen toeval dat de sportquiz elk jaar wordt gebruikt als eerbetoon aan Bjorn Westera. Teams strijden om een trofee die vernoemd is naar de veel te jong overleden Meppeler. Het is een mooi initiatief om de herinnering aan een bijzondere jongen levend te houden.

Bjorn was een graag geziene gast in ’t Plein. Zijn kennis van sport was ongeëvenaard. Een paar maanden voor zijn dood keken we samen naar een ijshockeywedstrijd tijdens de Olympische Winterspelen in Vancouver.

Bjorn had die avond ook de rol van commentator kunnen vervullen: hij kende alle spelers bij naam, wist bij welke club ze speelden en schudde achteloos relevante statistieken uit zijn mouw. Alsof het de gewoonste zaak van de wereld was.

Indruk

Bjorn was een intelligente jongen, die aanvankelijk klassieke talen studeerde in Groningen, maar tot grote hoogte steeg toen hij in Zwolle de opleiding journalistiek ging volgen. Hij was de beste leerling van de klas en maakte als medewerker van deze krant indruk met doorwrochte en uiterst lezenwaardige artikelen.

Als stagiair bij Wielerrevue en het Algemeen Dagblad  bouwde hij verder aan zijn netwerk en groeide ook de landelijke waardering voor de jonge verslaggever uit Drenthe. Niets leek een mooie carrière in de weg te staan.

Verdriet

Groot was de schrik toen we op 29 april 2010 het vreselijke nieuws hoorden dat Bjorn er niet meer was. Boosheid, verdriet en vertwijfeling vochten heel lang om voorrang en nog steeds missen we hem. Zijn lach, zijn humor, zijn relativeringsvermogen.

Mooi dat de organisatoren van de sportquiz in 't Plein hebben aangevoeld dat ze iets met het gedachtegoed van deze topper moesten doen. Zo blijft hij ook na zijn dood verbonden aan het café waarvan hij hield en met de mensen die hij liefhad.

Warme gevoelens

Ik weet zeker dat de deelnemers aan de sportquiz de komende weken met warme gevoelens terugdenken aan Bjorn, die mede aan de wieg heeft gestaan van het evenement. De leegte blijft, maar de pijn wordt verzacht door de wetenschap dat hij voortleeft in de harten van alle sportliefhebbers. Zij zullen hem nooit vergeten.