Gedragen psalmen uit Staphorst

Staphorst - Landelijk psalmen zingen in de oude berijming en op hele noten begint in Staphorst.

In de Domkerk van Utrecht vindt op maandag 2 april, tweede Paasdag, de landelijke Psalmzangdag plaats. Het evenement waar 800 liefhebbers op afkomen, wordt uitgedacht in Staphorst en Genemuiden.

Drommen mensen, een prachtige kerk met monumentaal orgel en het geestelijke lied op hele noten in de oude berijming. Dat zijn de ingrediënten van de jaarlijkse Psalmzangdag.

Het is de eerste keer dat er een Psalmzangdag plaatsvindt op deze unieke locatie in de Domstad. De bezoekers komen vooral uit de bevindelijk gereformeerde hoek, maar ook andere liefhebbers die houden van het geestelijke lied op hele noten genieten van de gedragen muziek. Drommen mensen uit Staphorst, Urk, Genemuiden en Rijssen reizen jaarlijks naar een prachtige kerk, ergens in Nederland, daar de ‘dag’ plaatsvindt. De Bovenkerk in Kampen is ook een geliefde locatie.

Johan van Arnhem uit Staphorst is voorzitter van de Stichting Psalmzangdag. In 2007, toen het vorige comité stopte, nam hij het over. ‘Samen met mijn medebestuurslid Harm Beens uit Genemuiden draag ik nu zorg voor de organisatie. Dat omvat alles wat er bij komt kijken: het regelen van een organist, een predikant, de huur van de kerk, het benaderen van sponsors, het programma samenstellen, het drukwerk laten verzorgen en nog veel meer.’

Van Arnhem, leerkracht op de Willem-Alexanderschool in Staphorst, vindt het leuk om zo’n dag te organiseren. Hij is veel met muziek bezig. Ook de organisatie van de muzikale afsluiting van Wat Gelooft Staphorst in oktober vorig jaar, met burgemeester Theo Segers als dirigent, lag mede in zijn handen. Het was een groot succes. Ook op zijn school is hij de muzikale man.

Johan van van Arnhem houdt van het geestelijke lied – het sluit aan bij zijn persoonlijke geloofsleven - en hij houdt van organiseren. ‘Je komt allerlei mensen tegen en uit alle kerkelijke denominaties. Op zo’n dag vallen die verschillen even weg en vinden we elkaar in het samen zingen van de psalmen in een mooie monumentale kerk.’

In 1989 was de eerst Psalmzangdag in de Bovenkerk in Kampen. Na dertig jaar blijkt de Psalmzangdag nog altijd in een behoefte te voorzien. Er komen gemiddeld zo’n 800 bezoekers op af, waarvan een heel groot deel jaarlijks terugkomt. ‘Sommige bezoekers komen al dertig jaar, vanaf de allereerste editie van de Psalmzangdag in 1989. Elk jaar zijn er ook veel gezinnen met jonge kinderen. Juist omdat het overdag is, is het ook voor hen goed te doen. Het geeft elk jaar weer veel voldoening om deze dag te organiseren’, aldus Van Arnhem.

Er is nog een regionale inbreng op deze landelijke dag van het geestelijke lied. Organist Harm Hoeve uit Rouveen begeleidt de samenzang op Bätz-orgel in de Domkerk. Hoeve is een bekende inwoner van de gemeente Staphorst. Hij is als organist verbonden aan de gereformeerde kerk vrijgemaakt in Rouveen. Als 12-jarige jongen begeleidde hij al de samenzang in Rouveen. Op 24-jarige leeftijd won hij de eerste prijs op het Albert Schweitzer Orgelfestival. Hoeve geeft concerten over de hele wereld en hij is onder andere dirigent van Mannenkoor Stereo uit Genemuiden en gemengd koor De Lofstem uit Rouveen. De Rouveense componist was muzikaal leider van de afsluitede muzikale avond van Wat Gelooft Staphorst. Van Arnhem en Hoeve komen elkaar op muzikaal vlak vaak tegen.

Tijdens deze Psalmzangdag worden er psalmen gezongen rondo het thema ‘De opgestane Levensvorst’. Dominee R.W. Mulder, predikant van de Hersteld Hervormde gemeente in Montfoort, voorziet de psalmen van een toelichting. De psalmen worden niet-ritmisch gezongen, uit de berijming van 1773. De psalmberijming van 1773 is een nog altijd gebruikte berijming die destijds op last van de Staten Generaal werd ingevoerd. In 1967 kwam er een nieuwe berijming, een paar jaar geleden opnieuw.

In 1989 werd voor het eerst een landelijke Psalmzangdag gehouden, waarop psalmen in de berijming van 1773 niet-ritmisch werden gezongen, soms zelfs met de bovenstem. In 2005 besloot het toenmalige organisatiecomité te stoppen. Enkele bezoekers, onder wie de Staphorster Johan van Arnhem en Harm Beens uit Genemuiden, besloten een nieuw comité op te richten.

De Psalmzangdag is gratis toegankelijk. Wel wordt er twee keer gecollecteerd om de kosten te dekken. In de pauze zijn consumpties tegen betaling verkrijgbaar.

De zangdag begint om 16.00 uur. De deuren van de kerk gaan om 15.00 uur open. Rond 18.30 uur is de Psalmzangdag voorbij. Jaarlijks maakte de organisatie een cd en ook nu gebeurt dat.