'Kom afblussen met ijs'

Wanneperveen - Ilan Nakar (40) van IJsmakers runt al ijssalons in Meppel, Steenwijk en Staphorst. Vanaf Goede Vrijdag 30 maart opent hij ook een ijssalon in Wanneperveen.

In de voormalige brandweerkazerne aan Veneweg 103c kunnen Venigers en toeristen komen 'afblussen met ijs'.

Aan de wand van de voormalige brandweerkazerne hangt nog steeds de kapstok, waaraan de brandweermannen van Wanneperveen tot 1974 hun pakken lieten drogen. Hun namen staan er zelfs nog bijgeschreven. De goot eronder is nu een zitbank. Veel aan de inrichting wil Nakar niet veranderen. 'De stijl bevalt me wel,' zegt de Meppeler ondernemer. 'Ik hoef alleen een ijsvitrine, een vrieskast en meubilair voor twintig bezoekers te plaatsen.' Dan nog een bordje met de naam en het logo van zijn zaak en klaar is Kees. En dat komt goed uit. Op 26 maart krijgt de geboren Amsterdammer de sleutel, terwijl hij al op 30 maart de deuren open wil gooien. Horeca kreeg hij van jongs af aan mee. 'Mijn vader had een Italiaanse pizzeria in Amsterdam. Ik bezocht de Hotelschool in Wageningen en deed ervaring op in een ijssalon in Amsterdam.'

Spannend experiment

Eigenaar Cor Hoorn verhuurde het pandje aan de Veneweg in het verleden aan een wijnhandelaar. Ook huisde er ooit een postkantoor in. De laatste uitbater was Meppeler Ernst van Soest, die hier sinds het voorjaar van 2017 een koffiebar met de naam Music & Coffee runde. Het ijs dat hij verkocht betrok hij van IJsmakers. Toen Nakar te horen kreeg dat Van Soest zijn koffiebar ging sluiten, leek het hem een goed idee hier zijn vierde ijssalon te openen. 'Het is een spannend experiment. Je kunt stil blijven zitten of op avontuur uitgaan!'

Die handelsgeest heeft Nakar geen windeieren gelegd. Sinds hij in 2008 in Meppel zijn eerste ijssalon opende, kwamen daar in 2016 een filiaal in Staphorst en in 2017 een in Steenwijk bij. Inmiddels heeft hij 50 mensen in dienst. Voor het vijfde jaar produceert de geboren Amsterdammer zelf ijs. 'Het is ambachtelijk ijs met liefde en passie gemaakt.'

16 verschillende soorten ijs

In Wanneperveen wil Nakar 16 verschillende soorten ijs gaan verkopen. Daar horen natuurlijk de populaire smaken chocolade, vanille, hazelnoot en citroen bij. Volgens de ijsmaker waren dat 30 jaar geleden ook al de 'hardlopers'. Daarnaast wil hij een aantal smaken laten rouleren. 'Als het heel warm is nemen mensen graag fruitsmaken en bij wat kouder juist romiger ijs.' Regelmatig introduceert Nakar een exotische ijssmaak, zoals pina colada.

Met het thema brandweer wil hij ook iets gaan doen. 'Je hebt chocolade met paprika. Als je dat op je tong laat smelten, dan smaakt het scherp,' fantaseert hij hardop. 'Met ijs kun je dat dan weer afblussen.' De grondstoffen van het ijs laat Nakar uit Italië komen. De ingrediënten die de smaak aan het ijs geven komen uit streken, waar zij bekend zijn. Chocolade dus uit België, pistache uit Sicilië en vanille uit Madagaskar.

Ook taart, koffie en thee

Net als in de andere ijssalons, die allemaal vanaf 30 maart open zijn, gaat Nakar ook taart, koffie en thee in Wanneperveen aanbieden. 'Ik wil fietsers ook tevreden stellen! De precieze openingstijden kan hij nog niet zeggen. 'Ik wil zoveel mogelijk doordeweeks en in de weekends open zijn. Alleen als Buienradar de hele dag regen voorspelt, zijn we dicht.' Nakar raadt zijn klanten aan om zijn facebooksite te volgen. 'Tot kerst ga ik door. Alle nieuwe ijssmaken, maar ook ons pepernotenijs, kersttaarten en babyshowers staan hier op.'


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!