Voorzet
Door Flip Vellinga

Clubicoon

Bij sommige voetballers hoop je eigenlijk dat ze nooit afscheid nemen. Ze zijn zo onlosmakelijk aan een club verbonden dat het nauwelijks valt voor te stellen hoe de toekomst er uitziet wanneer ze hun schoenen aan de wilgen hangen.

Het telefoontje van vicevoorzitter Jan Bos van Alcides vorige week liet echter aan duidelijkheid niets te wensen over: aanvoerder Eric-Jan Lijzen is bezig aan zijn laatste maanden als speler van Alcides 1.

Na twintig jaar op niveau te hebben gevoetbald is het mooi geweest. Een volkomen logische beslissing, omdat bij Lijzen de  jaren gaan tellen, maar het is zo vertrouwd om de middenvelder terug te vinden in de opstelling van de Meppeler eersteklasser. 

Balans

Lijzen, die ook speelde voor PEC Zwolle en Be Quick’28, heeft een imposante carrière achter de rug. Hij was bij alle teams waarin hij speelde het cement tussen de stenen, de speler die de balans bewaakte en talent koppelde aan een geweldige mentaliteit. Lijzen is een echte winnaar die altijd voorop gaat in de strijd.

Lijzen is een kind van de club. Vader Jan speelde vele jaren in het eerste elftal en heeft zich, nadat hij zijn actieve loopbaan had beëindigd, heel lang verdienstelijk gemaakt in de organisatie. Een betrokken voetbalfamilie, bij wie het geel-zwarte bloed door de aderen stroomt.

Verlengstuk

Pas wanneer Eric-Jan Lijzen niet meedoet, merkt je pas hoe belangrijk hij is voor het elftal. Hij is het type speler waarvan elke trainer hoopt dat hij er een binnen de selectie heeft: iemand die de wedstrijd kan lezen en in het veld fungeert als verlengstuk van de technische staf.

Onverzettelijk, soms op het randje, soms over het randje, omdat voor een overwinning vaak méér nodig is dan technisch vernuft. Lijzen begrijpt dat en vervult zijn aanjagersrol met verve.

Bekroning

Met Alcides is hij bezig aan een sterk seizoen. De ploeg doet nog steeds mee in de race om de titel. Een terugkeer in de hoofdklasse is een reëel doel. Het zou een fantastische bekroning zijn op een prachtige loopbaan.

Daarna breekt een nieuwe fase aan in zijn leven. Het is mooi dat club en speler de intentie hebben uitgesproken in een andere constructie met elkaar door te gaan. Zo hoort dat.

Eric-Jan Lijzen kan  nog zoveel betekenen voor Alcides. Waar veel andere spelers na hun afscheid de deur dichtslaan, houdt Lijzen die wagenwijd open. Inderdaad, een clubicoon.