Twee Nijeveners met voorkeursstemmen in de raad

Meppel - Tom Dekker (CDA) en Frans Venema (Sterk Meppel) hebben voldoende voorkeursstemmen behaald om in de gemeenteraad te komen. Ze komen allebei uit Nijeveen.

Om via voorkeursstemmen in de raad terecht te komen heeft een kandidaat 171 stemmen nodig. Venema haalde 238 stemmen, Dekker 371. Allebei haalde ze de stemmen voornamelijk in Nijeveen. Venema kreeg er 176 in Nijeveen, terwijl Dekker daar 307 stemmen kreeg.

Venema staat zevende op de lijst van Sterk Meppel, Dekker staat zesde op de lijst van het CDA.

Sterk Meppel en CDA kregen, net als het VVD, er een zetel bij. Sterk Meppel blijft de grootste partij en gaat naar zes zetels. Het CDA gaat van drie naar vier zetels. Van alle partijen kreeg het CDA de meeste stemmen erbij, ten opzichte van vier jaar geleden.

Wim Zwaan

Wim Zwaan, partijduwer van de PvdA, heeft ook genoeg voorkeursstemmen gekregen (203). Hij heeft echter niet genoeg om in de raad te komen. Het PvdA neemt met twee zetels zit in de raad en de eerste twee kandidaten op de lijst hebben meer stemmen gekregen dan Zwaan. De oud-raadslid en oud-wethouder stond helemaal onderaan de lijst van de partij.