Ondernemen in Meppel: Judith Veldhuis-Lampe
Door Judith Veldhuis-Lampe

Schuilen achter de BV

Een beetje een louche type uit het Zuiden van het land dacht slim te zijn. Hij bedacht een prachtige constructie: een besloten vennootschap Wiedepiet met als bestuurder een andere besloten vennootschap Doehetniet, en dan pas kwam hij als bestuurder in zicht.

Met Wiedepiet BV huurde hij, en laten we hem maar gewoon Ron noemen, een huis. In dat huis begon Ron een wietplantage. Met veel aandacht en zorg wist Ron al snel succesvol de plantjes te kweken en te verkopen.

Het werd winter. Het aardige van de winterperiode is dat wietplantages betrekkelijk eenvoudig ontdekt worden. De verwarming van de plantjes maakt het dak zo warm dat alle sneeuw smelt. Zo ook de plantage van Ron: tussen alle sneeuwwitte daken stak zijn dak mooi zwart af. Alerte politieagenten vatten Ron in de kraag en de met zorg aangelegde plantage werd opgerold.

Vanaf dat moment viel iedereen over Ron heen: de politie, de verhuurder, maar ook de energieleverancier. Want die laatste had flinke schade geleden door de plantage. Er was veel stroom verbruikt omdat een plantage nu eenmaal veel stroom nodig heeft. Maar de rekening was natuurlijk naar de huurder gestuurd, en dat was Wiedepiet.

Het mag duidelijk zijn dat Wiedepiet de rekening niet betaalde. Wiedepiet had ook helemaal geen geld meer: de plantage was immers opgerold.

De energieleverancier daagde dus Ron voor de rechter. Natuurlijk had Ron zijn verweer al klaar: niet hij, maar Wiedepiet BV had het huis gehuurd. En op naam van deze BV stond ook de energieovereenkomst. Bovendien was de bestuurder van deze BV een andere BV. Met andere woorden: Ron was de onschuld zelve.

De kantonrechter stond voor een mooie puzzel: bij wie kon de energiemaatschappij nu het beste terecht?

De oplossing was eenvoudig: de kantonrechter vond dat Ron als bestuurder van de huurder aansprakelijk was voor de nakoming van de verplichtingen uit de energieovereenkomst. En concludeerde dus dat Ron de rekening moest betalen. Zo slim was de constructie die Ron bedacht had uiteindelijk toch niet.

Een BV ligt vaak voor de hand om persoonlijke aansprakelijkheid te voorkomen. Maar verschuilen achter een BV is minder makkelijk dan het lijkt.