Duurzaam wonen ervaren tijdens een thematour in Ruinen

Ruinen - Voor iedereen die op zoek is naar specifieke kennis over een warmtepomp en aardgasvrij wonen organiseert de Nationale Duurzame Huizen Route in samenwerking met provincie Drenthe thematours. Op donderdagavond 12 april is de thematour ‘Aardgasvrij’ in Ruinen.

Jelle en Anita laten tijdens een rondleiding zien hoe zij hun woning aardgasvrij hebben gemaakt. Er is plek voor 10 geïnteresseerden om mee te gaan op tour en meer te leren over gasloos wonen.

Jelle en Anita hebben hun woonboerderij uit 1935 zo duurzaam mogelijk gerenoveerd. “De focus was om van het gas af te zijn en energieneutraal te wonen,” vertelt Anita. De woning isoleren was daarbij erg belangrijk. De elektriciteit wordt zo veel mogelijk opgewekt met zonnepanelen en het huis en water worden verwarmd met een luchtwarmtepomp. De thematour vindt plaats op 12 april om 19.30 uur in Ruinen. Geïnteresseerden zijn van harte welkom en kunnen zich inschrijven via www.duurzamehuizenroute.nl/thematours.

Thematours in Drenthe

Bezoekers zijn enthousiast over hoe ze op weg worden geholpen, zo blijkt ook uit een reactie over eerdere thematours: “We werden erg gastvrij ontvangen door de familie en zij gaven ons goede uitleg over de overwegingen en keuzes die zij hebben gemaakt.” Tijdens de thematours krijgen de deelnemers een duidelijk beeld van de duurzame mogelijkheden. Het is een uitgelezen kans om in de praktijk te ervaren hoe een energiezuinig huis woont of bijvoorbeeld hoeveel geluid een warmtepomp daadwerkelijk maakt.

In samenwerking met de provincie Drenthe organiseert de Duurzame Huizen Route meerdere thematours over aardgasvrij wonen. Familie Leemhuis uit Assen vertelt op woensdagavond 4 april hoe zij wonen zonder gas. Op 7 april is er in Emmen om 10.30 en 13.00 uur een rondleiding bij de familie Boonstra. Ook op 7 april is de woning van familie Vermaas te bezoeken om 15.00 uur.

Verkiezing duurzaamste huis

Huiseigenaren weten steeds mooiere voorbeelden te realiseren met het verduurzamen van hun woning. Daarom organiseert de Duurzame Huizen Route in het najaar voor alle huiseigenaren een verkiezing van het duurzaamste huis. Deelnemers maken kans op publieks- en juryprijzen en de titel ‘Leukste, beste en meest innovatie duurzaam huis van Nederland 2018’.