Voorzet
Door Flip Vellinga

Toonbeeld van onverzettelijkheid

Sinds John van ’t Westeinde en Richard Moes de technische leiding hebben bij FC Meppel laat de zaterdagtweedeklasser, met uitzondering van de eerste helft tegen De Weide, weer elk weekend z’n tanden zien.

Van ’t Westeinde heeft direct gesnoeid in de selectie en de flegmatieke spelers vervangen door karaktervoetballers. Degradatievoetbal vergt nu eenmaal een andere benadering.

Exponent van ‘het nieuwe FC Meppel’ is verdediger Maarten van Olphen. Hij is al jaren het toonbeeld van onverzettelijkheid. In het seizoen 2012-2013 werkten we nauw samen en belandde Van Olphen regelmatig op de bank, omdat de voorkeur uitging naar een meer ‘voetballende’ verdediger.

Het pleit voor hem dat hij altijd positief bleef. Niet klagen, maar de mouwen opstropen om de technische staf ervan te overtuigen dat hij wel degelijk in de basis hoorde.

Sterkhouder

Die instelling werd een seizoen later beloond door de nieuwe hoofdtrainer John Beijen. Hij haalde de stoere verdediger bij de eerste selectie en het duurde niet lang of Van Olphen had alle criticasters de mond gesnoerd. In korte tijd groeide hij uit tot een van de sterkhouders van FC Meppel. Degelijk, sterk in de duels, een geboren winnaar, die bereid is op de grens van het toelaatbare te spelen. Kortom: een speler met een geweldige wedstrijdinstelling.

Hij doet waarvoor een verdediger primair in de basis staat: verdedigen. De opbouw zal niet snel bij hem beginnen, maar op basis van zijn specifieke kwaliteiten is hij onmisbaar geworden in de hoofdmacht van de groen-witten.

Keeper

Afgelopen zaterdag kon Van Olphen een nieuw hoofdstuk toevoegen aan zijn voetbalboek. In de slotfase van de wedstrijd tegen FC Klazienaveen verving hij de geblesseerde doelman Erik Kampherbeek. FC Meppel had al drie keer gewisseld, waardoor ‘Olphie’ de laatste minuten van het duel als keeper beleefde.

Het publiek hield de adem in, maar de speler die net zo gemakkelijk rechtsback als centrumverdediger kan spelen, bleek ook als sluitpost van onschatbare waarde voor zijn team. Hij plukte in blessuretijd een inzet van FC Klazienaveen uit de benedenhoek en stelde daarmee de zege veilig.

Voorbeeld

Het is knap hoe Van Olphen zich, ondanks tegenslagen en teleurstellingen, heeft opgewerkt tot een van de dragende spelers van FC Meppel. Dat zegt veel over zijn karakter. Met zijn instelling is hij een voorbeeld voor de jongere spelers, die vaak het geduld missen dat nodig is om als voetballer te slagen