Bonte Bentheimers bestrijden Japanse duizendknoop

Frederiksoord - Schrik niet als je binnenkort een keer in het Sterrebos bent en je achter de woning van de huisarts achter een raster een aantal varkens tegen komt. Het zijn vier Bonte Bentheimer varkens. Die gaan helpen bij het bestrijden van Japanse duizendknoop.

De varkens van het oud-Hollandse ras Bonte Bentheimer hebben het vermogen om de wortel van de Japanse duizendknoop aan te tasten. Deze bamboeachtige plant heeft een grote groeikracht en verdringt daarbij de andere kruiden en struiken. Met de inzet van de varkens wordt het onkruid beheersbaar en groeit het bos niet helemaal dicht.

De Japanse duizendknoop overwoekert namelijk in rap tempo een deel van het Sterrebos in Frederiksoord. Daar moet verandering in komen en daarom worden de varkens ingezet. Sinds vrijdag helpen vier biggen van boer Sjef Meijman uit Veenhuizen bij de bestrijding van het onkruid. De vier Bonte Bentheimers, een als vriendelijk bekend staand ras bosvarkens, wroeten voortaan de wortels van de duizendknoop los. De varkens in dit gebied, het oud-Hollandse ras Bonte Bentheimer, zijn bezig met het bosbeheer.

Niet voeren

De Bonte Bentheimer is een oud gehard landvarkenras, dat in de oorlog veel gehouden werd. Kenmerkend voor het ras zijn de bonte vlekken en de flaporen. De varkens worden ingezet op een bepaald perceel. Het is verboden de varkens te voeren. ‘We moeten er natuurlijk voor zorgen dat de varkens blijven doen waarvoor e naar het bos gekomen zijn: wroeten dus’, zo zegt Martin Wemes. ‘Gaan we de dieren voeren, dan hebben ze geen honger meer en gaan ze ook niet zelf op zoek naar voedsel.’

Bosbeheer

Het inzetten van Bonte Bentheimers voor bosbeheer is niet nieuw. In Brabant en Limburg worden de dieren ook ingezet in de bossen. In de Herbertusbossen in Heeze lopen bijvoorbeeld vijf Bonte Bentheimers die de graszodes in het bos omwroeten. De minerale grond die hierbij bovenkomt, zorgt voor een kiemplaats voor planten. Zo blijft het bos jong en vitaal.