SGP’er Arie van de Pol doet verkenning Staphorst

Staphorst - SGP’er Arie van de Pol uit Nunspeet is door de fractievoorzitters benoemd tot informateur in Staphorst.

Op 3 april is dit besluit door de fractievoorzitters en hun secondanten genomen. Van de Pol is gisteren begonnen met zijn werkzaamheden en zal de mogelijkheden tot een raadsakkoord verkennen.

Lucas Mulder, fractievoorzitter van de grootste partij, de SGP: ‘De verkennende gesprekken voor de informateur zijn harmonieus verlopen. De heer Van de Pol werd door de ChristenUnie genoemd als goede kandidaat. We hebben hem gezamenlijk voorgesteld en hebben vertrouwen in zijn werkwijze.’

De eerste stap voor de informateur is het voeren van gesprekken met alle fractievoorzitters en hun secondanten. Arie van de Pol: ‘In deze gesprekken ga ik eerst de mogelijkheden verkennen voor een raadsakkoord.’

In een raadsakkoord staan onderwerpen waarmee de voltallige gemeenteraad aan de slag gaat. Hierbij wordt geen verschil gemaakt tussen coalitie en oppositie. Het onderzoek van de informateur naar een raadsakkoord wordt beschreven in een rapportage die openbaar wordt besproken in een gemeenteraadsvergadering.

Arie van de Pol is sinds 1995 actief voor de SGP in de plaatselijke politiek in Nunspeet, waarvan vijf jaar als wethouder.

Winnaar

De ChristenUnie was op 21 maart de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Staphorst. De parij kreeg er een zetel bij en ging van vier naar vijf zetels in de zeventien stoeltjes tellende gemeenteraad van Staphorst. De SGP won ook licht en bleef de grootste partij. CU en SGP zijn op zeventig stemmen na aan elkaar gelijk. Het CDA verloor, maar behield wel de vier zetels, dankzij een restzetel.

In principe zouden ChristenUnie en SGP samen in het college kunnen gaan zitten, zonder het CDA dat er nu nog wel bij is. Gemeentebelangen (twee zetels) en de PvdA (één zetel) zien dat wel zitten. Zij willen een grote oppositie en met alle christelijke partijen in de raad is er volgens deze partijen nauwelijks tegenwicht in de gemeenteraad.