Wethouder geeft startschot fietsexamen voor basisschoolleerlingen

Meppel - Bijna 500 leerlingen uit groepen 7 en 8 van vertien basisscholen uit de gemeente Meppel fietsten dinsdag 17 april het praktijkgedeelte van het fietsexamen.

Omdat het dit jaar voor de 15e keer werd georganiseerd kwam wethouder Roelof-Pieter Koning om het startschot te geven op het Kerkplein.

De route van enkele kilometers was net zoals voorgaande jaren, een traject door de binnenstad. Tijdens deze examendag waren ook een aantal politieagenten aanwezig die een oogje in het zeil hielden. Tevens was de EHBO aanwezig om bij eventuele ongelukjes zorg te verlenen.

De start was traditiegetrouw op het Kerkplein bij Stadscafé Oasis, waar de leerlingen ook weer finishten. Bij de start werd de fiets van de deelnemende leerlingen gecontroleerd of deze veilig was en deel mocht nemen aan het fietsexamen.

Ook dit jaar gebruikten de controleurs een app om door te kunnen geven of de deelnemers fouten maakten bij de verkeerssituaties bij de controleposten. Zo hielden ze toezicht of de kinderen goed uitkeken, goed voorsorteerden en de hand uitstaken bij het afslaan.

Voor de herkenbaarheid naar het overige verkeer en de controleurs van de diverse controleposten gingen de deelnemende leerlingen gekleed in oranje hesjes.

Theorie

Vorige week werd het theoriegedeelte afgenomen op de scholen. De plaatselijke rijwielhandelaren gaven hun medewerking aan de controle voor een veilige fiets. Het doel van het examen is ervoor te zorgen dat kinderen leren omgaan met het verkeer en zich in bepaalde situaties goed kunnen aanpassen.

Als de scholieren hun verkeersdiploma gehaald hebben, krijgen ze dat een paar weken na het fietsexamen te horen. De klas die het beste het praktijkexamen heeft afgelegd, krijgt op school een heerlijke taart aangeboden door de vrijwilligers van de Meppeler werkgroep van VVN.

Het fietsexamen werd georganiseerd door Veilig Verkeer Nederland, werkgroep afdeling Meppel