Voorzet
Door Flip Vellinga

'Voetbalstad van het Noorden'

Het zijn spannende weken voor de voetbalclubs uit de stad Meppel.

Eersteklasser Alcides had afgelopen zondag een belangrijke stap richting kampioenschap kunnen zetten, maar de formatie van trainer Wilko Niemer leed op eigen veld een 1-3 nederlaag tegen de directe concurrent Hoogeveen.

Daardoor is de spanning bovenin weer helemaal terug en belooft het een nek-aan-nekrace te worden tussen beide voetbalgrootmachten.

Voor het Meppeler voetbal zou het natuurlijk fantastisch zijn wanneer Alcides terugkeert in de hoofdklasse. De club heeft, deels noodgedwongen, het beleid bijgesteld en plukt daar nadrukkelijk de vruchten van.

Fundament

Het is geen toeval dat vicevoorzitter Jan Bos een paar weken geleden al trots kon melden dat de selectie, op Martin van ’t Ende en Eric-Jan Lijzen na, intact blijft, waardoor er nu al een stevig fundament ligt voor volgend seizoen.

De puzzelstukjes vallen allemaal perfect in elkaar en dat is mede de verdienste van trainer Wilko Niemer, die na omzwervingen bij Ruinerwold en De Weide gepokt en gemazeld is teruggekeerd op sportpark Ezinge en nadrukkelijk zijn stempel op het elftal heeft gedrukt.

Compliment

Een paar honderd meter verderop is ook stadgenoot MSC-Amslod bezig aan een opmerkelijk seizoen. Het elftal van Berry Zandink speelt weliswaar niet om de prijzen, maar het is knap dat de Meppelers met een vrijwel compleet nieuwe selectie zijn uitgegroeid tot een stabiele hoofdklasser.

Dat is sowieso een compliment waard aan het adres van Zandink, die vanaf dag één voor duidelijkheid heeft gezorgd.

Een verheugende ontwikkeling voor MSC daarbij is dat, veel meer dan in het verleden, spelers uit de eigen jeugdopleiding aan de deur kloppen.

Afgelopen zondag, in de thuiswedstrijd tegen Alphense Boys, stonden de A-junioren Stefan Boers en Remco van Keulen aan de aftrap, wat de herkenbaarheid van het eerste elftal ten goede komt.

Jeugdopleiding

Alcides en MSC waren gedurende vele jaren doorgangshuizen en nog steeds wordt actief gekeken welke spelers van buitenaf de selecties sterker kunnen maken, maar de volksverhuizingen zoals die in het verleden dikwijls plaatsvonden, behoren tot het verleden. De geldkraan wordt met meer beleid opengedraaid.

Nu de euro’s minder gemakkelijk over de balk worden gesmeten en er voor gelukzoekers geen plaats meer is, wordt automatisch meer tijd, energie en geld geïnvesteerd in de jeugdopleiding. De clubs gaan terug naar de basis en dat is een positieve ontwikkeling.

Ruggengraat

Bij zaterdagtweedeklasser FC Meppel vormt de eigen jeugd al jaren de ruggengraat van het eerste elftal. De club beleeft een moeilijk seizoen en zag zich zelfs genoodzaakt vlak voor de winterstop de beide trainers Robert Knoll en Bernard Koning te vervangen.

Hun vervangers John van ’t Westeinde en Richard Moes hebben voor nieuw elan gezorgd, hoewel de nederlaag van afgelopen zaterdag tegen hekkensluiter SV Nieuwleusen een flinke streep door de rekening was.

Van ’t Westeinde is echter als geen ander in staat om een team te formeren, wat hij bewees als trainer van het tweede elftal, waarmee hij zich – tegen alle prognoses in – tot twee keer toe wist te handhaven in de reservehoofdklasse.

'Voetbalstad van het Noorden'

Nu de competities in een beslissende fase zijn beland, is het interessant om te zien of Alcides de kroon op het seizoen kan zetten, MSC zich in het linkerrijtje kan nestelen en FC Meppel erin slaagt zich rechtstreeks veilig te spelen.

Als dat lukt, en de voortekenen zijn gunstig, krijgt Meppel langzaam weer de grandeur die hoort bij de status ‘voetbalstad van het Noorden’